E sada mi je bas i palo na pamet da opisem i kakvi su to problemi. Dosta se cesto pominju deca, postoji razlog i za to. To je ovde posle kuce/stana najskuplja investicija (nazalost).
U srbiji je ljudima skupa investicija jer su baby oprema (od kolica, benkica do igracaka) brutalno skupe. Kada cuju da ovde ljudi imaju para da sve kupe novo, da igracaka ima o kakvima mi nismo mogli da sanjamo i da su sve te igracke priustive cak i nizem stalezu, pomisle kako je ovde raj na zemlji, jer je to trenutno njihov problem, a ljudima ovde nije. No, sta je ovde problem. 6 nedelja porodiljskog, pa se ti onda snalazi sta ces sa bebom od nepuna 2 meseca. Da dovedes neku zenu da ti cuva decu, to ce da te kosta....mnogo. Onda dodje zabaviste cija je cena koliko i rata za stan (bas toliko). Posle toga dolazi skola. E tek tu postaje zanimljivo. Da li neko u srbiji razmislja gde ce dete da mu ide u osnovnu skolu? Nije mu ni na kraj pameti....ici ce u lokalnu. Najveci problem su sveske i knjige (o kojem opet ovde ljudi ne razmisljaju, jer nije problem). Jel neko mozda prodavao svoj stan na detelinari i selio se na novo naselje zbog skole...tesko, a jel neko prodavao lep stan u novom sadu i kupovao jos skuplji u Curugu, pa posle svaki dan se klackao do posla satima? Zasto bi to neko radio...bog poludeo sa njim. E ovde to moras da radis, ako zelis da ti se dete obrazuje i da mu pruzis sve u zivotu. Drzavne skole u velikim gradovima su cesto katastrofa (govorim o Chicago, a koliko sam upoznati i San Francisko ima isti problem). Pa onda ako ces da budes u gradu dete mora u privatnu skolu. Pa cak i ako imas para za to, onda dete mora da ide i u predskolsko privatno (koje uglavnom drzi ista ustanova) kako bi uopste uspelo da upise skolu. U Srbiji ljudi ne razmisljaju da li ce mu dete uopste uspeti upisati osnovnu skolu. I sada ti nekome iz srbije pomeni da tebi ne predstavlja finansijski udar da kupis sveske i knjige i kompjuteri i ljudi misle da je tebi raj. Problemi koje sam naveo oko skole su tek vrh brega. Licno nisam imao iskustva sa ovim jer nemam dece, ali ovo su stvari koje cujem od mojih rodjaka i poznanika. Neka me neko ko ima iskustva slobodno ispravi ako nisam u pravu. Slusao sam mnoge price amera kako uspevaju da izadju na kraj sa ovim sistemom i verujte da ni onim bogatijim nije uopste lako.
|