Citat:
Prvobitno poslao korisnik botexag
@ Žana,
kada menješ US državu, da li se menja i broj vozačke i ID (nevozači)?
ili samo ti promene adresu? Kao što u naprednoj Srbiji imamo čipovane LK?
|
Verujem da da - format broja je totalno drugaciji u CA i IL na primer, a dozvola izgleda skroz drugacije. To ce moci DreamerNS da nam objasni iz prve ruke kada bude odradio. Kad se selis sa jedne na drugu adresu, onda se to odradi online i oni ti posalju "papirce" koje nosis sa dozvolom (meni se poklopilo sa isticanjem dozvole pa vadim novu). Sada i CA ima ta cudesa... neke cipove i ostala cudesa....
Citat:
Prvobitno poslao korisnik AntaresNS
Da, nazalost, i ja sam cuo za to. Cim se zvanicno prijavis na adresu u CA moras na polaganje. Ono sto ti pricas je u slucaju da dodjes kao turista (ali ti to nisi jer si emigrant). Samo mi je malo bezveze to sa drugim US drzavama...to znaci da ako npr. neko iz NJ odluci da se preseli u CA morace ponovo da polaze vozacki? Mislim, ista je zemlja, cemu to?
|
Ne polaze se voznja ponovo (osim u nekim slucajevima), ali se testovi pismeni polazu.
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Score
Auuu...pa to onda znaci da ja ne mogu da koristim taj iznajmljeni auto mesec dana kao sto sam nameravao, nego moram da u prvih deset dana polozim bar teoriju i...ili...? Onda ce mi uzeti moju staru vozacku, verovatno, i onda sta, kako da nastavim da koristim auto (koji sam dobio kao US resident - bolji deal)? Ili da trazim kola kao turista, platim malo vise i onda ako dobijem papir da sam polozio lokalni vozacki (teoriju), mislim...onda nisam vise turist...a iskreno receno nisam ni bio?
Ovo je malciceo, onako J... lud zbunjenog, jelda?
Ako ti znas resenje ovoga daj molim te, meni se nekako vrti u krug?
Ne stvarno, sto jednostavno, kad moze komplikovano...
|
Mislim da je dovoljno da odes da uplatis i zakazes testiranje - mislim da to treba da udje u 10 dana. Znaci uplata za DL i testiranje. Nakon polozenog pismenog testa dobices temporary license - s obzirom da si vec vozac, polaganje ne bi trebalo da ti bude problem. Ovde nije obavezno da uzimas casove, jedino je bitno da je auto u kojem dolazis na polaganje ispravan i osiguran. Treba samo pohvatati nekolko CA fazona oko voznje (all stops, uslovno zeleno, skretanje na levo dozvoljeno od-do sto je bitno na "next left", da dobro gledas u retrovizore - tu ga namestis malo cudno da moras da izdignes glavu kad gledas da bi oni primetili, smanjena brzina za vreme skole, obavezno te odvedu na neki bulevar gde je ogranicenje vece - 40 ili 45 da vide da li ubrzavas, i obavezno te teraju skretanje u desno na ulicu koja ima biciklisticku - ne smes u tu traku, ili radove na putu - upola ogranicenje ...)
Madjarska dozvola ti ostaje. Sto bi je uzeli, treba ti tvoja dozvola kad ides u Madjarsku... i da, policajac ce da ti trazi pasos jer si obavezan da ga nosis sa sobom po zakonu kad si turista - a u pasosu se naravno vidi imigrantski pecat...