Citat:
Prvobitno poslao korisnik mijan
Pokrenucu na ovoj temi jos jedno pitanje koje se odnosi na sve potencijalne dobitnike na lutriji i buduce amere.
Koliko je ne bas dobro poznavanje jezika veliki hendikep u startu po dolasku?
Kakvi poslovi se mogu u startu raditi sa osnovnim (ne bas kvalitetnim) znanjem jezika?
|
Uh... nije lako pitanje i dosta ti zavisi od srece...
Ja radim u konsultantskoj firmi gde je znanje dosta bitno jer radis sa klijentima. Ni moj engleski nije perfektan, daleko od toga, ali mogu da se snadjem. Siguran sam da prvim gramaticke greske, slaganje vremena i ostale stvari, ali imam dosta dobar fond reci, verovatno malo jaci "slovenski" akcenat, sve u svemu, nisam los. Imam par kolega koje jedva razumem, odrasli su u USA, ali u NYC je to blesavo, tipa, imali smo jednog Kineza koji je rodjen u NYC-u, odrastao u Kineskoj cetvrti i kineski govori bolje ne engleski

Ja sam ga jedva razumeo, za ostale ne znam.
Kod klijenata je drugacija prica, ima ih raznih, tu ti mozda manje bitno da dobro govoris, samo ne znam koliko je tu lako naci posao; dosta klijenata prilikom zaposljavanja preferira kandidate iz konsultantskih firmi i to ti je neko vrzino kolo.
Opet, ako ce ti neko igde oprostiti sto ne znas engleski, to je NYC. Toliko ima ljudi sa strane, koji ocajno govore engleski, da to nece uzeti za toliko zlo.
Iskreno, moje misljenje je da ces biti u velikom minusu u odnosu na ostale kandidate ako ti poznavanje engleskog nije bar na nekom srednjem nivou.
Moja preporuka bi ti u svakom slucaju bila da naucis jezik (filmovi, televizija, kursevi, sta god), jer ce i tvoj celokupni utisak prilikom razgovora za posao dosta zavisiti od toga koliko "lagodno" budes komunicirao sa njima, a i oni sa tobom. Oni ako se budu preznojavali da te shvate sta si hteo da kazes, ili da ti objasne sta zele od tebe, nema tu nista od posla.
To je moje misljenje, mozda nisam u pravu.