View Single Post
Staro 18.05.2008, 03:20
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno Jos jedan savet

Vladimirko,
pre nego sto pokusam da ti pomognem sa nedoumicama koje imas jos jedan hint: neznam da li se moglo nagovestiti iz mog prethodnog odgovora ali ja sam potpuno zbunjena nacinom na koji vecina ljudi pronalazi odgovore na pitanja koje ima.... savet prijatelja i dobronamernika je uvek pozeljan kao dodatna informacija ali ako zelis da se preselis ovde i da stvaras uspesan zivot i karijeru molim te pokusaj da promenis jednu osobinu: prestani da vise verujes komsijama, prijateljima i poznanicima koji su opet naculi neke informacije sa ko zna koje strane i obrati se profesionalnicama koji imaju prave odgovore na pitanja. Ako ti treba pravni savet, pitaj advokata; ako ti treba savet o prevozu, pozovi prevoznika; ako imas medicinski problem, pitaj doktora; ako imas pitanja u vezi sa vizom, pozovi odgovarajucu ambasadu... Konkurisao si preko interneta i ucestvujes na forumima - znaci nije problem, svaka institucija ima svoje sajtove na kojima mozes da saznas sve sto ti treba. Kada sam ja dobila prvu kovertu, imala sam dosta nedoumica ali nakon sto sam kontaktirala konzulat u Kentakiju i ambasadu u Beogradu dobila sam odgovore na sva moja pitanja.
Dakle - ako dobijes poziv na intervju, sakupi sve potvrde sa poslova koje si radio i ako ispunjavas uslove dobices vizu. Nemoj da pokusavas da laziras podatke - ne verujem da ce dobro da se zavrsi (kada radis intervju sa konzulom, troje ljudi sedi sa strane i posmatra te. Veruj mi da su prilicno istrenirani da protumace svaku grimansu na tvom licu. Ako bilo ko od njih posumnja da govoris istinu, imaju subjektivno pravo da te odbiju).
Ako imas strica u Las Vegasu - zamoli ga da ti pomogne oko smestaja na nekoliko meseci dok ne dobijes dokumentaciju i snadjes se. Nakon toga sve zavisi licno od tebe. Ovde su mnogi ljudi voljni da pomognu ali nemoj da racunas na besplatan stan i hranu i slicne stvari. Znaci, ako zelis pomoc pa cak i od strica - pitaj ga da ti iznajmi sobu na par meseci i uputi na prave adrese za pronalazenje posla. Vegas je turisticki grad, ako ambasadi das adresu u Vegasu ne bi trebalo da bude problema da uvaze iskustvo konobara. Vegas je verovatno dobar izbor za pocetak zivota ovde, jer su Los Angeles (gde je zivim) i New York prilicno skupi za pocetak ako nemas prilicnu svotu novca sa sobom.
Sto se karte tice, ne postoji direktan let vec presedas u bilo kojem vecem gradu u Evropi - pozovi nekoliko agencija i kupi najpovoljniju kartu u jednom pravcu. Karta u jednom pravcu u skupljoj sezoni ne bi trebalo da je vise od 500 eura sa taksama. Takodje, racunaj na za te uslove vece troskove pred intervju - svaki dokument treba da je preveden i overen (ako se dobro secam oko 15-ak dokumenata), intervju se placa i lekarsko uverenje je skupo za iseljenicke vize, takodje se placaju i vakcine koje su obavezne.
Ali da se vratim na ono sto sada imas a to je prva koverta - popuni formulare i navedi tacno sva svoja radna iskustva. Racuna ti se skolovanje i iskustvo koje si imao na dan aplikacije za vizu a ne nakon toga. Ono sto je bitno - budi iskren na intervjuu i pokupi svu dokumentaciju mogucu za koju mislis da moze da ti pomogne....
Srecno!
Jos nekoliko linkova koje mozes da proveris:
http://travel.state.gov/visa/immigra...ypes_1319.html
http://belgrade.usembassy.gov/consular/iv/rd_ser.html

Immigrant Visa Information
call + 381 11 306 4660 or + 381 11 306 4662
Working hours: 09:00-16:00