View Single Post
Staro 15.04.2011, 20:49
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Wow, taj Wisconsin ispada bas zapetljan. U drzavi Illinois bez SSN mozes da otvoris racun u banci bez ikakvih peripetija (Chase, Bank of America i Citi provereno) i isto tako moguce je prijaviti se za internet kod AT&T ili Comcast sto se tretira kao utility bill... Ali, potpisana kartica socijalnog broja je neophodna za DL i ID.

Social Security Administration pruza mogucnost da koliko sutradan od momenta podnosenja zahteva za izdavanje socijalnog broja aplikant moze da dobije printout - potvrdu na kojoj je prkazan generisani socijalni broj. Iako je taj printout potpisan i pecatiran u SSA, nije moguce u DMV sa tim pokrenuti proceduru za izdavanje dokumenata jer traze na uvid potpisanu karticu.

Isto tako ovde, za razliku od Wisconsina, za produzetak (jos uvek neistekle) vozacke dozvole je potrebna samo stara i utility bill (ili jos neki od dokumenata iz grupe D - Lease agreement, official mail from the state, county, city or a Federal Government agency). U prevodu, kad se jednom docepas vozacke dozvole, mozes dozivotno da je produzujes i bez zelene karte i sa isteklim legalnim statusom u USA. U suprotnom bi se populacija Chicagoland-a prepolovila preko noci. Isto tako, nasi koji zive na istocnoj obali i iz raznoraznih razloga nisu u mogucnosti da u tamosnjim drzavama izvade dokumenta, dolaze ovamo, to odrade i onda se vracaju nazad. Sto moze u Chgo - ne moze vise nigde.

Ono sto je takodje zapanjujuce jeste da su sluzbenici u pojedinim DMV ispostavama toliko lezerni da umesto utility bill-a (grupa D) traze samo "peace of mail" i tu prolazi i ono sto ste sami sebi poslali par dana pre toga. Znam ljude koje su onako propisno iscimali u DMV na Elstonu (Chicago North), a u Thompson Center DMV (100 West Randolph Street Chicago, Illinois 60601) su sve zavrsili za 5 min. Ja sam isto tako prosao po "skracenoj" proceduri - bez pola dokumenata u Chicago South DMV (neka ljubazna crnkinja k'o s marsa pala mi nista od onih silnih racuna i ostale hrpe papira nije trazila).

http://www.cyberdriveillinois.com/de...ptable_id.html
http://www.cyberdriveillinois.com/pu...s/dsd_x173.pdf
Reply With Quote