View Single Post
Staro 18.04.2011, 23:55
Orange Orange je offline
Stari vuk

Datum prijave: 08.03.2011
US lokacija: California
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Imam jedno pitanje za zelene koji su vec u Americi ili za sve koji znaju iskustva drugih . Pitanje vuce koren od banke pa sam ga stavila ovde nadam se da nije off .

Evo ovako: mi smo kad smo dosli imali ovde drugara koji nam je pomogao oko banke, kupovine kola i iznajmljivanja stana. E sad, odveo nas je u banku koja ima jako male filijale, to je inace neka stara banka, svi se medjusobno znaju sa strankama, potpuno su u domacinskoj atmosferi i naravno poznavali su naseg drugara posto firma u kojoj on radi ima racun kod njih - i otvorili su nam racune (checking & savings) odmah drugi dan po dolasku bez SSN-a i samo sa pasosima (kad smo kasnije dobili SSN mnogo su se obradovali ). Odmah po otvaranju racuna dali su nam desetak privremenih cekova koje mozemo da koristimo dok ne dobijemo kartice i regular cekove (sa stampanim nasim imenima i adresom) - za sta je trebalo da prodje 2-3 nedelje. Ovi privremeni cekovi su bili cashiers check koje landlord kod kojeg smo otisli da iznajmimo stan ne prihvata posto je to isto sto i placanje kesom a oni kes ne primaju uopste. Tako da je umesto nas ovaj nas poznanik napisao svoj personal cek kao depozit za rezervaciju stana, i taj cek mu je vracen kad smo mi zavrsili svu papirologiju i usli u stan. Inace to je bio jedini stan koji je bio slobodan i to tek za vise od dve nedelje i morali smo da ga rezervisemo.

Bilo bi super da neko napise svoje iskustvo sa pocetka (ako se secate) - da li i druge banke daju samo ove kes-cekove na pocetku (pretpostavljam da je kod svih isto) i da li ste i vi imali ovu situaciju da landlord to ne prima - tj. kako ste resavali rezervisanje i placanje stana na pocetku? Sta se desava ako nemate nikoga da vam "pozajmi" svoj cek - da li je neko od vas imao ovakvu situaciju?

Postavljam ovo pitanje zbog svih novih a posebno zbog onih koji planiraju da dodju a nemaju nikoga ko ce im zaista pomoci, nego mozda imaju samo neciju adresu na koju ce im stizati dokumenta - i samo to, a sve ostalo moraju sami da zavrse. Kakvo je vase iskustvo?
Reply With Quote