Nesto slicno kao kod Bode-a i Milelj-a je bilo i moje iskustvo u Chicago-u 2007. kada sam polagao za C kategoriju.
Posto smo mi dosli u maju 2007. preko J1 vize kao studenti i poceli smo da radimo u firmi Golan's koja se bavi selidbama u Chicago Land Area.
U pocetku kao helpers a kasnije su nas pitali da li zelimo i da vozimo njihove kamione. Prihvatili smo i oni su nam odredili dan i dali uputstva kako ce izgledati polaganje testova. Samu voznju smo ucili pomalo, radeci iz dana u dan.
I nakon mesec dana rada odlazimo u auto skolu gde se prijavljujemo na salteru oko 10 ujutru. Poneli smo pasose s J1 vizama, pismo sa nasom adresom (kao dokaz prebivalista ili nesto poput toga), $30 (koliko se secam). Firma Golan's je obezbedila kamion za polaganje i verovatno u nekom smislu garantovala za nas.
Nakon prijavljivanja koje je trajalo 10min, odlazimo na upis podataka i licnih karakteristika (10min.). Zatiim nas upucuju na polaganje testova (20 min). Ko je prosao testove automatski se upucuje na polaganje voznje. Odlazi do kamiona koji spreman ceka na poligonu auto skole. Instuktor (ocenjivac) seda pored mene i krecemo kamionom iz auto skole do prve raskrnice gde pravimo around the block i vracamo se u auto skolu (7min.).
Na samom poligonu idemo jos i u rikverc, gde treba voditi racuma da se ne nagaze linije i ne obore cuknjevi. To je jos dodatnih 5min. I onda vam instuktor saopstava da li ste polozili ili ne.
Ako jeste odmah odlazite u susednu zgradu gde vas slikaju cini mi se dok cekate u redu (salim se, delovalo je toliko brzo). Na kraju vam kazu gde treba da se potpisete. I to je to. Odmah vam urucuju dozvolu, u mom slucaju za C kategoriju (koja se naravno vazi i za B i moze se koristiti i u druge svrhe kao licni dokument i ostalo). Ovo pravljenje dozvole traje oko 10min.

Kada se to uporedi s nasim sistemom polaganja i dobijanja dokumenata, svaki komentar postaje suvisan.