I Zelenka je napokon "pozelenila". :)
Eh, prije nego sto pocnem, zahvaljujem se svim forumasima ne samo na bodrenju, vec i podjeli iskustva i savjeta jer da nije vas vjerujem da bi nervoza bila jos veca. Drugo, moram ovo napisati, ali malo sam razocarana sto bas nitko iz HR nije napisao ni recenicu, dvije o "Zg-proceduri", a nekako sumnjam da u ove dvije godine (2010,2011) nije bilo izvucenih koji NISU culi za ovaj site. No dobro, sta je tu je. (mi Hrvati, ne?)
Dakle, razgovor je bio zakazan za 7.6. u 10:30, a iz ambasade sam izasla nesto prije 12:00 s osmijehom od uha do uha i u nevjerici da je sve bilo tako brzo gotovo. Pa krenimo redom..
1. Olaksajte sebi zivot, i ne nosite 10 tisuca stvarcica u torbi, jer ne zelite gubiti vrijeme na pregledu (security check). Strazari imaju popis ljudi sa zakazanim razgovorom (bilo turisticke, DV ili neke trece vize), i bez obzira sto cete naletiti na red pred ulazom, ocekujte da ce vas prozvati imenom i prezimenom, pa cete uz popratni divljacki pogled mrznje cekaca, uci odmah, iliti preko reda. (Naravno, ako dodjete na vrijeme, a ne 2 sata prije).
Kontrola je, kazem stroga i detaljna, a nakon toga idete ravno prema zgradi.
2. Novi strazar ce vas pitati sto trebate, i uputiti na poseban salter (7) gdje cete pricekati osobu koja preuzima dokumente. (Sve po spagici). Gospodja kod koje sam ja bila je vise nego ljubazna i ima listu trazenih dokumenata. I sad NAJVAZNIJI dio: ne trazi nikakva garantna pisma, ni izvode iz banke, vec samo ono sto se navelo na stranici (dvselectee, page 4... kak je vec islo, zaboravila sam)
- izvod iz maticne knjige rodjenih (nije trazila domovnicu)
- potvrda o nekaznjavanju (sud, ilica 207)
- izvod iz kaznene evidencije (savska c. 41, "zagrepcanka"-min. pravosudja)
- diploma (tj zavrseno obrazovanje)
- putovnica, 2 slike, osobna
i naravno originale ako ste vjencani/razvedeni (ja sam u maticnom uredu dobila "Potvrdu o slobodnom bracnom stanju" sto je uzela).
I to je sve! Uz uzimanje otisaka prstiju.
Vratit ce vam kopirani medicinski izvjestaj (znaci, izabrani dr. ga salje direktno ambasadi, ali o tome na drugom mjestu) i poslati na salter 3 za placanje. Imajte tocno. ($820). I ako se ne varam, nije mi uopce skenirao novcanice. Zatim cekanje.
Prozvat ce vas (preko razglasa) na salter 1 gdje vas ceka gospodin iz CO.
Ukratko to nije trajalo ni 5 minuta. Ili jos bolje, 4 minute sam opet davala otiske, a pola minute sam pricala s njim. Ugodan, lezeran. 2 pitanja mi je postavio i to valjda reda radi.
Gdje ste diplomirali? Kod koga cete biti? Kraj price. UZ vec poznati dodatak da morate uci u roku od 6 mjeseci i da ce vizirani pasos biti gotov sutra. Razgovor je naravno na engleskom (nece vas pitati jel moze/ ne moze).
Etogac. Posto sigurno necete spavati noc prije, vjerujem da cete nakon svega imati snage jedino otici u krevet i spavati do sutra. :D
Mozda sam nesto zaboravila, pa slobodno pitajte.
|