Da se i ja pohvalim: supruga i ja smo pozelenili!!! :1081:
Nisam stigao ranije da pišem, jer sam imao problema sa računarom, ali nikad nije kasno. :naughty:
Razgovor u Sarajevu nam je bio zakazan 20.05. u 13:30. U ambasadu smo ušli pet minuta ranije. Odmah su nam uzeli lične karte, prošli smo kroz detektore i ostavili stvari kod čuvara (mobilni, ključevi...). Ušli smo u salu sa šalterima u kojoj nije bilo nikoga i odmah bili pozvani za šalter. Tu nas je dočekao ljubazni službenik i uzeo nam dokumentaciju:
-internacionalni rodni i vjenčani list (originali);
-uvjerenje iz suda (original i prevod);
-uvjerenje iz policije (original i prevod);
-diploma (original, ovjerena kopija i prevod) - samo od supruge, koja je nosilac vize);
-uvjerenje iz vojnog odsjeka (original i prevod) - samo za mene :grin: ;
-dvije slike i
-pasoši.
Mislim da nisam ništa izostavio...
Pozivno pismo, mail od prijatelja i stanje na računu uopšte nisu ni tražili, mada smo imali i to pripremljeno.
Nakon toga smo pozvani za blagajnu da platimo vize (2 x 819$). Novčanice opšte nisu gledali ni skenirali. Poslije toga smo na drugom šalteru dali otiske i rečeno nam je da malo sačekamo. Zatim smo ponovo pozvani za šalter na kojem smo predali dokumentaciju i tu nas je dočekala amerikanka (mislim da je konzul) i naša djevojka. Pitali su nas možemo li da vodimo razgovor na engleskom, na šta smo mi pristali. Samo nas je pitala da li smo ikada bili u Americi, šta ćemo tamo da radimo i gdje idemo (čak se i našalila kada smo rekli da idemo u Colorado i rekla nam da idemo sa planina na planine) i to je bilo sve. Još je tražila da se zakunemo da je istina sve što smo naveli i čestitala nam na dobijanju viza. Nismo mogli da vjerujemo da je sve prošlo tako lako i jednostavno.
Pošto je to bio petak rekli su nam da po vize dođemo u ponedjeljak. Tako smo i uradli. Na ulazu je ponovo bila ista procedura. Kada smo stigli rekli su nam da malo sačekamo, jer još nije stigla provjera za mene (naravno da će oko mene nešto zaštekati :grin: ). Čekali smo skoro dva sata i već se zabrinuli da nešto nije u redu kada su nas pozvali za šalter, dali vize, koverte i uputstva i toliko se izvinjavali što smo čekali da nismo mogli da vjerujemo.
Uh, nadam se da će ovaj post nekome pomoći, da se i mi malo iskupimo, jer nam je ovaj forum stvarno mnogo pomogao. Hvala svima koji su svojim savjetima i postovima pomogli da nam ovo predivno iskustvo prođe što lakše i jednostavnije.
Ako neko ima još pitanja slobodno neka pita, nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da pomognemo.
|