View Single Post
Staro 11.06.2008, 15:46
srdjevic's Avatar
srdjevic srdjevic je offline
Administrator

Datum prijave: 19.05.2005
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Novi Sad, Srbija
Nepromenjeno

Prvo, pojasni malo frazu "nemam regularne americke papire". :rolleyes:

Postoje 2 vrste SSN brojeva: oni sa kojima mozes da radis i oni sa kojima ne mozes. Na onima sa kojima ne mozes obicno jos i pise "not a work permit". Mada, to sve nema veze jer se proverava i tako u centrali...

Da li mozes da radis ili ne ti zavisi od SSNa (tj vize) koji imas. Ako nije radna, onda tesko da ces uspeti... Programerske firme nisu prodavnice/marketi i ostalo, pa da ne proveravaju.... Ja sam morao da unesem i SSN i Alien ID u formular kad sam se zaposljavao, i radili su mi background check. Sumnjam da bih prosao to da nemam "radnu dozvolu"...

Mnogi nasi "koji se kriju kao ilegalci" imaju SSN, sa njim su izvadili i vozacku, i kredite i sve, ali ne mogu (zvanicno) da rade. Dakle, i dalje su oni ilegalni, ali daleko od toga da "nemaju papire" bar neke (koje i ti pominjes)... Pandur ako te zaustavi na ulici, nema on nista od tvog SSN/viza, on samo ID (vozacku) gleda... (hocu reci, nece te deportovati ako te zaustavi i proveri)

Mozda da se nudis, pa da trazis ako neka programerska firma nudi "sponzorstvo", da se ucackas... Mozda da trazis i brutalno malu platu (opet bolje neg' kod nas), ili nesto slicno....

P.S. Sta mislis da sutnemo ovu temu u Vodic za imigraciju?