Raiffeisen ce ti provereno raditi na bankomatima u CHGO, ali preracunaj sve te troskove i vidi da li ti se isplati ta varijanta (taj 1% u principu nije problematican ako suma nije velika, ali ako je u pitanju recimo $10.000 - tu vec ode na troskove podizanja novca $100).
Ja sam pre polaska u Raiifesien-u trazio da mi izdaju fizicki novu karticu (da bi nova kartica vazila 2 godine) i koristio sam je za podizanje novca par puta, mada sam glavnicu poneo u novcaniku.
Ono sto moze da napravi veliki gubitak jeste kurs... U USA se za evro dobija znacajno manje nego sto bi se dobilo u Srbiji. Ako se opredelis za opciju da kes nosis sa sobom, onda ga obavezno pretvori u dolare (a tu vodi racuna kod koga to menjas jer po privatnim menjacnicama u Srbiji se vise vrti laznih nego pravih dolara). Ako se opredelis da novac prenosis na Visa Electron kartici, onda ge nemoj online prebacivati u dolare jer Raifeissen onda naplacuje dvostruku nadoknadu za pretvaranje valute (dolar u evro pa evro u dolar pre podizanja na bankomatu jer je glavna valuta RBRS banke evro?!) kad podizes u USA na onaj 1% dodaj i taj skriveni trosak.
Sedi, iskalkulisi, pa vidi gde ces najmanje ostati kratak.
|