View Single Post
Staro 01.09.2011, 17:57
vrhunski vrhunski je offline
Proteran

Datum prijave: 17.06.2010
US lokacija: San Jose, CA
YU lokacija: Belgrade, Serbia
Nepromenjeno

Najbolje je da prebacujes novac tako sto ti neko od "rodjaka" izvrsi WIRE transfer uplatu na tvoj racun u US banci. To je (najlaksi i najcesci) nacin da prebacis novac u US banku.

Inace mozes i sam sebi prebacivati novac iz Unicredit banke (Srbija) u US banku online pod uslovom da imas green card. Dakle sve se moze obaviti bukvalno online. Samo sto se mora koristiti njihov glupi token svaki put po dva puta.

Wire transfer traje oko 3-4 dana i nema konverzije (kao kad koristis VISA karticu u US).
Dakle ja sam ovo radio ovako ranije
Uplati mi neko dinare na tekuci racun, zatim posaljem brata koji ima ovlascenje podigne te dinare i ode do menjacnice kupi dolare i te dolare trazi da uplati WIRE transferom meni u Bank of Hawaii. Provizija je u Banca Intesi 0.3% i to je sve. Kod Unicredit banke je sve isto stim da mozes da saljes sam sebi (pod uslovom da imas green card). Na kraju sam ukljucio paypal u to i transfer novca je postao momentalan.

Inace racun u BOH-u se otvara tako sto se sa pasosem dodje na salter. Za 7 dana posalju Checking karticu na adresu ili jednostavno kazes odmah da bude u ekspozituri i da ces doci da je uzmes kod njih. Otvorio sam odmah Checking i Saving racun bez problema. Dobio sam i 20 cekova koje sam koristio uglavnom za placanje stana (u pocetku). Posto nisu prihvatali wire transfer ???
Cekovi su vrlo popularni u US (za razliku od Srbije). Bio mi je odobren i minus i ako nemam SSN???? na checking accountu ali se naplacuje "one time fee" od 30$ svaki put kad odete u minus. Ti u stvari moras da "napomenes" da neces minus. Ono sto Vam jos nece reci jeste da ako prebacis sa savinig racuna na svoj checking racun (online) vise od 5 puta mesecno naplatice Vam 70$ provizije.
Uzeo sam i njihovu karticu za "milje" i sve to bez SSN-a. (Doduse bio je 2$ fee mesecno) Mada te milje dok skupis ...znaci mora bas da ludujes sa shoppingom.

Jos jedna stvar koju svima savetujem jeste da otvore nalog na MINT-u www.mint.com i tu lepo da povezu sve svoje banke/kreditne i ostalo ...i mint ce Vas lepo obavestavati gde se sta desava ...ko naplacuje vece provizije...ako ste kupili nesto skuplje nego sto je trebalo ...itd.

Last edited by vrhunski; 01.09.2011 at 18:05.
Reply With Quote