Citat:
Prvobitno poslao korisnik Sacipko
Znaci to opet zavisi od poslodavca i stoji u ugovoru? Da li pre sve podrazumeva medical, da li se odnosi samo na zaposlenog. i da li podrazumeva ostatak porodice, i ako ne, da li se doplacuje za ostale clanove porodice
|
Kao sto je receno, osiguranje spada u benefite koji mogu da budu deo pogodbe sa poslodavcem, a i ne moraju. Ako ne radis puno radno vreme poslodavac nije obavezan da ti da osiguranje. Ako imas 40 satnu radnu nedelju, barem ovde, u Wisconsin-u, sleduju ti i benefiti koje daje svaka ozbiljnija firma. Predpostavljam da ovo ne vazi za sitne preduzetnike koji zaposljavaju mali broj radnika. Firme sa vecim brojem radnika uglavnom sklapaju ugovore sa osiguravajucim kompanijama i health provajderima za sve radnike. Imaj na umu da ti firma ne placa celokupno osiguranje, vec ti se od plate skida dobar deo mesecne rate. Od firme do firme varira kvalitet osiguranja i kinta koju treba da platis, a pri tome najcesce imas opciju da biras razlicite pakete osiguranja (sta ti sve pokrivaju u potpunosti, a sta u odredjenom procentu, koliko placas kao participaciju, koliko ti je "deductible", tj., lova koju ispovrtis iz dzepa pre nego sto osiguranje pocne da ti pokriva troskove za tu godinu i sl.). Glavno je zdravstveno osiguranje, ali postoji i zubno i ocno, kao odvojene varijante, nisu u sklopu perethodnog. Mozes da osiguras samo sebe, a mozes i celu porodicu, dakle imaju individualne i porodicne pakete. Evo primera: ja sam uzeo osiguranje za celu porodicu preko moje firme, sa sve zubnim i ocnim skidaju mi oko $220 mesecno od bruto plate (pre poreza), a imam sve zivo pokriveno i nemam taj "deductible", tj. nema granice koju najpre treba da platim sam, da bi ostalo placalo zdravstveno. Mojoj supruzi su u njenoj firmi nudili osiguranje koje bi trebalo da placa preko $500 mesecno za porodicno, sa $7500 deductible (tj., prvih 7500 dolara mi placamo, pa tek onda uskace osiguranje) i upola losije od mog. Naravno da je odbila jer je vec osigurana preko mene, tako da uzima celu platu. Mislim da jasno mozes da vidis razliku u ponudjenim opcijama. Wisconsin ima i besplatno zdravstveno osiguranje za decu (vazi za legalne imigrante), pa cak i za odrasle imigrante, ali tek posle 5 godina boravka (do tada ces vec steci pravo i za drzavljanstvo).