View Single Post
Staro 16.12.2011, 00:31
Barbosa Barbosa je offline
Drug član

Datum prijave: 20.10.2010
US lokacija: Samo negde gde nije mnogo hladno :)
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
Izdavanje socijalnog broja zavisi iskljucivo od tipa vize. Sa turistickom, na zalost, nemas tu mogucnost da odes u SSA i zatrazis izdavanje SSN-a.

Treba da razmotris H2B ili J1 (u krajnjoj liniji F1 - sto se tice SSN-a sa F1 vizom pogledaj temu "Potreban savet u vezi US vize", tamo sam to detaljno opisao) sa kojima se po automatizmu dobija SSN. Ukoliko si jos u studentskim vodama, J1 je dobra stvar jer ti garantuje SSN. Ukoliko si izasao iz tog perioda onda se raspitaj za H2B vizu (viza za sezonske radnike). Po nekim mojim informacijama sve je manje i manje frirmi i agencija koje dovode radnike na taj nacin mada moj ti je savet da se raspitas dobro i probas i tu varijantu.

Da dodjes samo na 6 meseci i napravis neke velike pare, to tesko iz prve (Samo ti za avionsku kartu i auto-skolu za CDL treba u startu $3.000). Ali, ukoliko dodjes do CDL-a u prvoj poseti, a onda u drugoj turi dodjes direktno da vozis kamion, onda je to totalno druga prica. 6 meseci je malo. Ti kad sletis, prvo ti treba par nedelja dok ti ne stigne kartica sa socijalnim brojem. Onda ti treba jos par dana da povadis lokalna dokumenta. Sa lokalnim dokumentima ides u skolu za CDL i to traje nekih 4-6 nedelja (160 sati voznje) i kosta $2.000. Kad dobijes CDL, vecina firmi te prvo stavi 2-3 nedelje da vozis sa nekim u paru kako bi prvo stekao rutinu (i tu opet zarada pada na pola) tako da i na tome izgubis vreme... Zato kazem, ne racunaj da iz prve zgrnes neki zesci novac. Dosta je nasih koji sezonski dolaze da voze kamion (6 meseci koliko mozes da ostanes sa turistickom) i to preko leta uglavnom i onda se preko zime vrate za Srbiju...

Samo C kategorija ti ovde ne pomaze sto se tice nekog prevoda dozvole jer ovde se "veliki novci" zgrcu voznjom "trailer-a tj. combination vehicle" sto je po nasem E kategorija (a cak i da pomaze, mnogo je lakse i brze proci ponovo kroz auto-skolu i doci do CDL-a nego cekati birokratiju u Springfield-u da ti odradi "endorsment" ako to uopste i dozvoljavaju).

Linkovi ka agencijama koje posreduju u zaposlenju putem H2B vize:
www.wizantiana.co.rs/h2b_posaouamerici.html
www.unitrex.org/en/contacts.html

Link za truck driving school:
www.alamocdl.com
Svaka cast na opisu. Studije sam zavrsio,visu skolu u Beogradu. Na koju foru je moguce dobiti H2B vizu jel to uopste izvodjivo?
Reply With Quote