Tako sam i napisao, da ko jednom preboli boginje, nece ih vise dobiti. Zbog toga sto se u vakcini ne koriste celi virusi, v3ec, kao sto sam naveo, samo neki njihovi delovi koji su dovoljni da stimulisu imuni sistem i da se sintetisu antitela, ovako stvoren imunitet nije podjednako efikasan kao onaj nastao posle prezdravljenja. Sa druge strane, postoji i unakrsna zastita, kada su neki stimulusi veoma slicni, pojedina antitela mogu da deluju i na srodne uzrocnike, iako nikada nisu pre toga bili u kontaktu sa organizmom. Ja sam kao mali prelezao sve decje varijante boginja (rubeole, varicele i sl.). Kada je izbila ona cuvena frka zbog velikih boginja u Jugi (variola vera), svo stanovnistvo je moralo da se vakcinise - najpre su nam pravili recku na misici, a posle su uveli "pistolj", pa samo opale vakcinu na isto mesto. Svi koji su vakcinisani znaju kako je dalje islo - na mestu vakcinacije se pojavi gnojavi cir koji raste neko vreme, onda pukne i prodje, a ostane ruzan oziljak... no bolje samo taj jedan nego celo telo u oziljcima za one srecnike koji prezive velike boginje... a takvih je malo. E, mene su cetiri puta "reckali" i dva puta "upucali" i ni jednom mi se nije primila vakcina, sto se da objasniti uporavo tim fenomenom da sam zbog prelezanih drugih varijanti boginja bio relativno otporan i na uzrocnika variole.
Da bi vakcinalni imunitet bio dovoljna zastita rade se revakcinacije po potrebi, recimo za tetanus na svakih 10 godina. I to su ljudi istrazivali, radili, proveravali i dosli do odredjenih saznanja. A onda se nadje neko pametan da kaze kako se u toj oblasti jako malo zna... ts...ts...ts...
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
|