Da li raste kreditni skor ili ne?
Pre par dana sam imao zanimljivu raspravu na temu koriscenja kreditnih kartica i uticaja na kreditni skor, pa bih zamolio bilo koga ko ima valjanu informaciju o ovome da nam pojasni situaciju. Evo o cemu se radi:
Kada sam stigao u USA najpre sam mogao da dobijem samo debitnu karticu, i tu je sve jasno - koliko para na racunu, toliko muzike. Kada sam nakon nesto manje od godinu dana dobio i kreditnu, pa nedavno i drugu, poceo sam da ih koristim tako sto tokom meseca placam njima, a pred kraj perioda prebacim koliko treba sa checking racuna i u potpunosti pokrijem ceo iznos na kreditnom racunu. Na taj nacin izbegavam placanje bilo kakve kamate, po mom skromnom misljenju ostavljam utisak urednog platise koji na vreme podmiruje racune, ali, po onome sto sam nedavno cuo, uzalud se nadam da ce mi na taj nacin porasti kreditni skor jer zapravo nisam u kreditu. Osoba sa kojom sam o tome razgovarao rekla mi je da bi bilo mnogo bolje da umesto cele sume, uplatim pola ovog meseca, a pola sledeceg, tako da banka uzme delic kamate, a da ce meni na taj nacin, kada sledeceg meseca pokrijem ostatak, tek to uticati na rejting.
Da li je tacno da ako redovno pokrivam dug na kreditnoj kartici i nista ne prenosim u sledeci mesec, moj kreditni skor nema nikakav benefit od toga i da zapravo nemam nikakvu kreditnu istoriju, te da bi me ladno odbili kada bih zatrazio neki veci kredit?
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
|