Ovo je c/p sa teme intervjui 2012, malo sam se tamo bila zanijela, pa covjeku objasnjavala oko vozacke dozvole...
1. Ovo za SSN ne znam, mislim da moras imati nesto sto dokazuje da si legalno u IL.
2. Ja ne dobih learner's permit jer sam vec imala vozacku u BiH, samo sam polagala pismeno testove i onda sljedecu sedmicu voznju. ALi mislim da moras cekati 60 dana (kao da vjezbas za test)
odgovor na pitanje br.3:
Ovo ces pokazati kad dodjes tamo da uzmes ID/vozacku:
1. pasos (imas ga vec) : da pokazes da je to tvoj potpis, moze i SSN koji ces dobiti nakon 2-3 sedmice
2. opet pasos (imas ga) da dokazes datum rodjenja: U.S. Visa pokazes u pasosu vizu.
3. Rental/Lease agreement (i ovo ces imati ) ili Utility Bill (electric, water, refuse, telephone land/cell, cable or gas, issued within 90 days of application)
E sad, ja vec imam i ID i vozacku jer sam tamo studirala (mislim da mi je sve validno bar do 2014), a ja sam ponijela pasos, moj SSN, I-20 form (iz skole da dokazem da sam legalno tamo na F vizi), i moj lease agreement. (imala sam uz sebe i moju licnu i vozacku iz Bosne, za svaki slucaj).
Ako sve poneses sto treba nema nikakvih problema da se dobije ili ID ili vozacka (vozacka: polazes pismeni preko kompa, a onda ako to prodjes dobijes papir na kojem ti odobravaju da polazes voznju)
Pitanje br. 4:
Test vida je smijesan ali fer: radi se odmah u DMV, na salteru (doslovno, ne zezam se) kad imas sve potrebne papire ta gospodja/din ti kaze da se nagnes na kao neku kutiju i prvo provjeri periferni vid (da kazes kad se pojavi crveno svjetlo sa lijeve ili desne strane) a onda na tom istom aparatu citas redove koje ti ona kaze, mislim da su bili brojevi kod mene. Svaka linija je udaljenost, ili slabost vida, mislim da je kod mene bila 20/40 (tad sam nosila sociva) i onda ti na VD napise corrective lenses/glasses.
5. Test voznje: meni je kolegica dan prije pokazala kuda su njoj dali da vozi, pa sam ja tu rutu izvjezbala. Dan polaganja dovela me druga kolegica sa njenim kolima (onaj koji polaze mora dovesti vozila koja su registrovana i osigurana) i onda mi je dosla da me ispituje crnkinja. Pozdravi se, objasni ti pravila i sjednete u kola. Vezivanje pojasa je obavezno :1072:, trazi ti da joj pokazes gdje je zmigavac, rucna kocnica, i onda ti govori da krenes. Na prvom semaforu mi rece da idemo lijevo! ( a ja cijelu rutu vjezbala desno u industrijskoj zoni!!!) kroz rezidencijalno naselje. Moja je pravo sporo govorila i dok je izgovorila da cemo na sljedecoj raskrsnici desno, ja prosla raskrsnicu. TIP: ako vidis STOP znak ima da stanes!!!! u potpunosti, cekas 3 sekunde (broj u sebi), pogledas na sve strane i krenes. Ako pise 35 mpH onda je to 35 ili vise, a ne ispod 35 mpH (pala sam u prvom pokusaju jer sam vozila sporo :grin: kao kod nas). Znaci samo slusaj sta ti govori instruktor i bice sve OK. Zmigavac kad skreces, propustanje pjesaka, ako naletis na skolski bus odmah stati, iako je u suprotnoj traci, pravilo desne strane postujes...Kad smo obisli krug (kojeg ja nisam bila ni svjesna, sve smo isli kroz naselje) dodjosmo do DMV parkinga. Ona rece da se uparkiram izmedju dva auta (samo da se zapicim ravno), ja odahnula (rekli su mi ranije ako ti kazu da parkiras da si polozio!) i onda mi ona cestita i rece da udjem i da se slikam za DV koju sam dobila u ruke 10 min. kasnije.:1081: 3 dana kasnije isla na put kroz 15 drzava, nikad vise nisam vozila (IL-Nevada preko sjevera, povratak jugom, kroz NM, TX i dalje gore prema sjeveru, puni krug :))
Mogu samo jos da dodam da se ne brines, da ce auto biti automatik (Hvala velika onome ko izmisli automatik :1072:) i pozelim ti srecu!
|