Ima slucajeva kad je neko nesto uradio prvi u familiji ali nije toliko cesto kao kod nas (mislim na visoke skole pre svega). Mnogo im je teze jer kosta. Jedino ako si bas pametan pa se kvalifikujes u top nekoliko procenata pa ti drzava plati skolovanje. Ima i toga. Ali ja pre mislim na neku prosecnu osobu koju bi gajila samhorana tinejdz majka koja jos nije zavrsila srednju skolu npr. Takva moze da obicno radi samo te najnize placene poslove i sastavlja kraj sa krajem. Skoro svako ko zavrsi koledz ima dugove koje otplacuje prvih godina zaposlenja...
Ja mislim da to "mogu uspeti ako zele" je osnovna definicija Americkog sna. Znaci ako nisi uspeo - nisi hteo i nisi se dovoljno trudio. Ali cesto je mnogima to samo lepa bajka, jedno su zelje a drugo mogucnosti. Ali uvek ce znati nekoga koji je uspeo jer se dovoljno trudio. Zato oni retko i kukaju. Jer ako ne uspes - nisi se dovoljno trudio.
Znam ja dosta tih koji spadaju u "continuing education" - drzim onlajn kurs sama ljudima u industriji. Tako da iz prve ruke... Naravno nije nemoguce ali je mnogo redje i teze. Mnogo redje nego kod nas - dete seljaka ili dete samohrane majke moze da bude dr nauka i profesor bez problema - nije retko uopste. Mnogo cesce nego ovde. A da zavrsi faks tek ladno moze.
|