Citat:
Prvobitno poslao korisnik landlord
Ma iznerviran sam pricom koja se desava trenutno u BiH, kao likovi koji su bili u profesionalnoj vojsci su postali "visak". I oni sa 35 godina hoce drzavnu penziju. I sad nesto kao strajkuju gladju. Drzava im je predlagal da im plati prekvalifikaciju, i kaze jedan gdje cu ja sa 37 godian u skolu. Njima ne pada na pamet da nesto mijenjaju u pogledu doskolovavanja, nego samo daj na drzavnu sisu i ajd u penziju.
Za razliku od naseg mentaliteta, ovde ljudi pokusavaju da se prekvalifikuju i jutros na public radiju(americkom) slusam o nekoj novo-otvorenoj firmi koju su otvorili radnici firme koji su rqadili u firmi koja je bila u totalno drugoj bransi. Svi su prosli obuku i edukaciju i sad ponovo imaju posao.
|
To jeste. Kod nas si ko beli medved sa apsolutnim pravom na posao. Mene je ovde Department of Labor placao dve godine da razvijam neke onlajn kurseve da bi se ljudi koji su izgubili poslove obucili da mogu da nadju neke druge poslove. Ovde vlada ulaze ogromne pare u takve programe. I oni imaju taj neki mentalitet za prezivljavanje. "Survival mode". Sto bi oni rekli "throughout my career I was wearing different shoes" i slicno...
A kod nas ce da neko pise lupam recimo Tom Kruz je bio prodavac pre nego sto se proslavio i slicno. A ne kontaju koliko prosecan Amer promeni poslova u svom zivotu. Pocnu jos dok su u skoli. Pa naravno da su prilagodljiviji jer je veca potraznja i bolja ponuda.
Mnogi ce reci da su im sindikati upropastili automobilsku industriju bas zbog slucajeva gde su radnici imali mnogo beneficija (cula sam to x puta).
A penzija sa 35, pa to je show pravi.
Podseti me na nesto sa tom recenicom: "Gde ja sa 37 da se skolujem?". Pa zato je i ovako: