View Single Post
Staro 27.04.2012, 13:41
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Zana Prikaz poruke
Vuxanne? Jel' ovo gore odgovor na moj post? Ako nije, ja se izvinjavam unapred, 'oce meni da se pricinjava

Da razjasnimo ovde neke stvari - deo mog odgovora je bio obrazlozenje na tvoj link za COBRA koji nema veze sa Fotografovom situacijom. Ostalo je bilo objasnjenje njemu da Medicaid nije drzavno osiguranje, sto si i sama postovala na tom copy/paste, ne znam gde je nesporazum tu? Insurance se zasniva na risk management, Medicaid je program u okviru socijalne pomoci koji nema veze sa bilo kakvim rizikom osobe koja je aplikant. Ne zelim dalje na tu temu jer ne verujem da dalja diskusija ima bilo kakvog prakticnog efekta na ucesnike na forumu.
Zana ne pricinjava ti se jeste odgovor tebi. E sad da li je tebi "health program" ili "health inssurance" razlicita stvar to opet spada u kategoriju "nije shija nego vrat". Uz duzno postovanje tvog razumevanja u sve i svasta, ja sam imala Medicaid i koristila sam ga kao zdravstveno osiguranje koje pokriva sve zive bolnicke troskove. Za nas sa podrucja Srbije to je drzavno osiguranje jer je finansirano od strane SAD i drzave u kojoj se zivi. Kapiram ja te tvoje rizike i sve ali da nasem nekom to objasnis kako funkcionise mislim da je apsulutno dovljno reci da je Medicaid jedini plan/program zovi ga kako hoces koji pokriva stopostotno sve zdravstvene troskove onome ko ima pravo na njega.

A ako moja informacija pomogne bar jednom clanu foruma da skonta da ako zaradjuje ispod tog americkog praga siromasnosti da ima pravo na ovaj program koji pokriva sve zdravstvene troskove - pogotovu trudnicama u celoj SAD na ma kakvoj vizi one bile - ima svrhe ovu informaciju ponoviti i sto puta na forumu. Ponavljam meni je vredela 65 000 dolara. A cula sam prosle godine za slucaj jednog naseg mladog bracnog para u Micigenu da za to nisu imali pojma (i meni su rekle za to Kolumbijke i Ruskinje). Duguju bolnici 40 000 dolara za porodjaj.

E sad jeli bitno znati nesto ovako korisno ili sad peglati sta ste vi na kojoj temi pametovali?

Citat:
Sto se tice saljive opaske na radjanje dece, ja cu tu vrlo ozbiljno (jer mi se zamrzne osmeh svaki put) da i tebi kazem da nama u CA nema potrebe da se ni saljivo ni ozbiljno objasnjava bilo sta na te varijante jer sasvim nam je ocigledno i vidljivo na svakom uglu kakvog to efekta ima i na nase zivote i na novcanike.
Ne kapiram sta zelis da kazes bas. Da je Kaliforniji skupo imati decu ili da ljude koji nemaju decu nerviraju takvi drzavni programi jer vam uzimaju iz dzepa za tudju decu?

Citat:
Ove varijante su obradjene u temi za socijalnu pomoc i ja zaista, uz duzno postovanje, ne smatram da bilo kakvo copy/paste engleskog teksta je nacin na koji treba da se prilazi odgovaranju na pitanja. Ljudi umeju da koriste Google i cim postave pitanja nakon toga znaci da im nije jasno. Njima radije treba summary svega toga nego copy/paste. Sistem je drugaciji nego tamo i tesko je da se razume sve to bez bilo kakve osnove. Ja se nadam da me razumes sta hocu da ti kazem, jer ne verujem da kad ti studenti kazu da ne razumeju deo predavanja da ih uputis na knjigu ili stranicu na internetu na stranom jeziku..
Copy/paste ne vidim kao metodu koju samo koristim ja na ovom forumu da nesto citiram. Iznad napisem sazeto ili kao sto ti kazes "summary".

A u skladu sa objasnjavanjem upravljanja rizikom kao necega sto definise zdravstveno osiguranje i vladinog i drzavnog projekta za siromasne koji pokriva zdravstvene troskove... Za ne mislis da je nekom iz Srbije u glavi da je nesto zdravstveno osiguranje ako to pokriva medicinske troskove?

A sto se stranog jezika tice, ja opet ne mogu da se nacudim kako taj strani jezik koji sad pominjes mislis da nije nesto sto je mozda preduslov da se neko snadje u ovoj zemlji u kojoj se bas taj jezik koristi. Moj citat nije bio na Nemackom, Francuskom, Spanskom vec na Engleskom. Pretpostavljam da ako neko razmislja da se seli ovde razume taj jezik. A jeste mi profesionalna deformacija da nesto sto kazem citiram iza izvor koji objasnjava ono o cemu pricam.

Citat:
Ja i dalje ostajem pri svom stavu od ranije: fotograf se seli u San Francisco a mi cemo da pricamo o $18,530 godisnjeg prihoda? $1,500 i change pre poreza u SF? Score je tamo, DreamerNS je tamo pa ce oni bolje o tome kako se zivi sa tim parama. Sa Zelenom Kartom se ne dolazi ovde da bi se tako zivelo. To je plata koju kod nas u Vrscu imaju radnici u Hemofarm-Stada i Freznium (danas bas saznala). Sa takvim prihodima se ne zivi u LA, SF ili NY, daleko im bila i njihova socijalna pomoc. Kvalifikacije za program se proveravaju svakog meseca.
Razumem i tvoju tezu da svako dolazi u San Francisko na vec ugovoreni posao za lepu platu. A da li mozemo da pretpostavimo da ako neko dodje tu bez posla da ce odmah imati divnu platu? Ako dodje sa malim detetom mislis da ce obe osobe moci da rade? Ja licno mislim da gresis. Kolika je bila tvoja plata? Gde si radila odmah nakon sletanja? Pretpostavi da ce npr njih troje mozda toliko moci da zaradi, samo sto supruznik/ca nece moci da radi plus ce njih troje morati da zivi od te zarade. Ja mislim da nije isto kad neko dodje u SAD bez prethodno ugovorenog posla ili kad dodje na vec unapred ugovoreni posao. Dodaj dete u jednacinu i rezultat je drugaciji. Ovde su vrtici nekad preskupi za one koji su tek sleteli, mozda se nemaju kola odmah tako da obicno jedan roditelj ostaje kuci da cuva to dete a drugi pokusava da privredjuje. Kad se nadje stalni posao, stave dete u vrtic i onda i drugi roditelj trazi posao.

Naravno ovo sve ne vazi za fotografa ako ima vec posao u San Francisku ili gde god u SAD. Ja licno mislim da samo posedovanje zelene karte ne znaci da imas posao odmah, seti se samo ljudi koje znas ovde da su trazili posao neko vreme. Ja bi iz toga razloga koji ti pominjes a to je da se tu ne moze ziveti sa malo para ljudima koji jos uvek nemaju posao u SAD savetovala da probaju negde gde taj minimalac vredi vise da se prvo snadju pa kad dobiju normalnu ponudu posla da se posle presele u to svoje idealno mesto.

Citat:
Postovanje, ali hajde da pomognemo ljudima da razumeju sustinu, a kada dodju ovde znace gde da traze informacije i sta im je raditi. Dakle, Medi-Cal se tesko dobija a kao sto rekoh za decu malo lakse: zena ce dobiti premestaj i dace Bog grupno osiguranje - a prelazno resenje treba da se trazi za mesec, dva. U San Francisco se ide sa namerom da se prave pare a ne da se sedi kuci i zivi na welfare. Ne vidim nikakvu dobit od nekih demantija i prepucavanja, ljudima to ne pomaze.
Sustina po meni je da razumeju malo bolje kakva je situacija kad dodjes sam, samo sa bracnim partnerom ili kad imas dete ili decu. Nebo i zemlja. Mnogo manje mogucnosti za trazenje posla imas ako imas nekoga o kome moras da se brines 24/7. Nek je namera nekome da napravi pare (kome to nije ako postaje gastajbajter) dzaba sve ako nije dovoljno upucen u razne moguce troskove i moguce nepredvidive situacije.
Reply With Quote