View Single Post
Staro 28.04.2012, 01:24
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Zana ne pricinjava ti se jeste odgovor tebi. E sad da li je tebi "health program" ili "health inssurance" razlicita stvar to opet spada u kategoriju "nije shija nego vrat". Uz duzno postovanje tvog razumevanja u sve i svasta, ja sam imala Medicaid i koristila sam ga kao zdravstveno osiguranje koje pokriva sve zive bolnicke troskove. Za nas sa podrucja Srbije to je drzavno osiguranje jer je finansirano od strane SAD i drzave u kojoj se zivi. Kapiram ja te tvoje rizike i sve ali da nasem nekom to objasnis kako funkcionise mislim da je apsulutno dovljno reci da je Medicaid jedini plan/program zovi ga kako hoces koji pokriva stopostotno sve zdravstvene troskove onome ko ima pravo na njega.
Nisu sija ili vrat - ali nemam motivaciju zaista, zovi ga kako hoces.

Za ovo drugo - iskreno ne znam sta pokusavas to mesecima i da li pokusavas da uvijeno nesto sto si saznala od "zajednickih" prijatelja stavis meni do znanja - ali neke tvrdnje iz ovog i nekih drugih postova (na koje nisam odgovarala) su prilicno arogantne: moje razumevanje u "sve i svasta" a u ovom slucaju goverment regulative, dolazi iz mog angazovanja za city government koje opet ne bih mogla da imam da nisam sertifikovana u oblasti state i city regulative. U svakom slucaju, da bih davala svoje yays ili nays na nove objekte, firme, cell towers i ostala cudesa ja sve to moram da znam i regularno da upotpunim sve to na godinjem nivou. Iz tog razloga i znam koliko dece u lokalnim skolama prima socijalnu pomoc, sta se desava i kako, koliko para grad daje i gde, koliko skuplja od poreza, koje sluzbe sta rade, i sta ja u telu u kojem sam mogu da uradim da u moj deo grada dospe dovoljan deo kolaca, kao i do detalja gradske zakone. Prema tome, na to "sve i svasta" sam ja vrlo ponosna - a ti mozes da omalovazavas sto god ti je volja - to je na tebi.

Citat:
E sad jeli bitno znati nesto ovako korisno ili sad peglati sta ste vi na kojoj temi pametovali?
Na ovo ne znam prosto ni sta da kazem... ne znam zasto smo uopste i pokusavali, hvala mnogo na ovom komentaru jer smo ocigledno bili u zabludi da radimo nesto korisno, a u stvari smo "pametovali".

Citat:
Ne kapiram sta zelis da kazes bas. Da je Kaliforniji skupo imati decu ili da ljude koji nemaju decu nerviraju takvi drzavni programi jer vam uzimaju iz dzepa za tudju decu?
I jedno i drugo, mada u drugom delu fali rec "zloupotreba" da bi odgovaralo stanju stvari.

Citat:
A sto se stranog jezika tice, ja opet ne mogu da se nacudim kako taj strani jezik koji sad pominjes mislis da nije nesto sto je mozda preduslov da se neko snadje u ovoj zemlji u kojoj se bas taj jezik koristi. Moj citat nije bio na Nemackom, Francuskom, Spanskom vec na Engleskom. Pretpostavljam da ako neko razmislja da se seli ovde razume taj jezik. A jeste mi profesionalna deformacija da nesto sto kazem citiram iza izvor koji objasnjava ono o cemu pricam.
Dodju ljudi bez znanja Engleskog jezika, jer ih klepi dobitak zelene karte i onda ne znaju gde su. Ta tvoja tvrdnja vazi za ljude koji planiraju da dodju ovde putem profesije ili da se usavrsavaju te se podrazumeva znanje jezika. Za ove druge apsolutno ne, sto je i razumljivo jer je lutija u pitanju.

Za citat sam ti rekla jer si svojevremeno tudje iskustvo (za ciji sajt je verovatno utroseno dosta truda) postovala 5 ili 6 puta na raznim temama bez ikakvog kredita - samo copy/paste dok nismo dosli do linka na poslednjem izdanju. O tome ne treba nista drugo da komentarisem, jer verujem da na svojim syllabus-ima imas detaljno objasnjenje o ovome. Izvlacenje iz konteksta necega sto ima prilicno komplikovanu pozadinu je neozbiljno kada su pitanju zakonski propisi.

Citat:
Razumem i tvoju tezu da svako dolazi u San Francisko na vec ugovoreni posao za lepu platu. A da li mozemo da pretpostavimo da ako neko dodje tu bez posla da ce odmah imati divnu platu? Ako dodje sa malim detetom mislis da ce obe osobe moci da rade? Ja licno mislim da gresis. Kolika je bila tvoja plata? Gde si radila odmah nakon sletanja? Pretpostavi da ce npr njih troje mozda toliko moci da zaradi, samo sto supruznik/ca nece moci da radi plus ce njih troje morati da zivi od te zarade. Ja mislim da nije isto kad neko dodje u SAD bez prethodno ugovorenog posla ili kad dodje na vec unapred ugovoreni posao. Dodaj dete u jednacinu i rezultat je drugaciji. Ovde su vrtici nekad preskupi za one koji su tek sleteli, mozda se nemaju kola odmah tako da obicno jedan roditelj ostaje kuci da cuva to dete a drugi pokusava da privredjuje. Kad se nadje stalni posao, stave dete u vrtic i onda i drugi roditelj trazi posao.
Ja sam dosla u LA sa $2,000, prvi posao mi je bio u restoranu. Zato i znam sta pricam - dete ne ide u tu jednacinu. U tom slucaju, u pomenutim gradovima, drugi roditelj ne sedi kod kuce i cuva dete, nego sedi u Srbiji i cuva dete dok se ne srede stvari. Tako se to radi kad se dolazi u ovakve gradove, a da se nema osiguran posao ili diploma koja garantuje isti u vrlo kratkom periodu.

Citat:
Naravno ovo sve ne vazi za fotografa ako ima vec posao u San Francisku ili gde god u SAD. Ja licno mislim da samo posedovanje zelene karte ne znaci da imas posao odmah, seti se samo ljudi koje znas ovde da su trazili posao neko vreme. Ja bi iz toga razloga koji ti pominjes a to je da se tu ne moze ziveti sa malo para ljudima koji jos uvek nemaju posao u SAD savetovala da probaju negde gde taj minimalac vredi vise da se prvo snadju pa kad dobiju normalnu ponudu posla da se posle presele u to svoje idealno mesto.
Apsolutno se ne slazem s ovim kada su pitanju odredjene profesije koje nemaju nikakvu perspektivu u manjim sredinama (doktori, medicinske setre, programeri, business managers, etc.) Ne znam zasto ti je toliko tesko da shvatis da se tvoj put razlikuje od onih koji dolaze sa zelenom kartom ovde - ti si ovde zato sto si htela, i na putu do svog cilja moras da prolazis kroz radne vize, drugacije procese, i razne druge stvari. Ljudi koji dolaze sa regulisanim statusom preskacu mnoge od tih stvari - 'ajd da podjemo samo od toga da odmah idu u privatan sektor na pregovore na kojima niko ne moze da ih ucinjuje radnom vizom niti bilo cime drugim. Zasto bi isli na minimalac? Zato sto je sigurica? Zato sto imaju dete? Ne slazem se apsolutno - mnogi parovi koje znam su bili jedno vreme razdvojeni sa decom dok stvari ne krenu - kuc, kuc u drvo, kod svih listom se pokazalo kao dobra odluka. Sta je pola godine ili godinu dana kad se posle dodje u uredjeno i u stabilniju situaciju?

Veci grad i veci problemi, ali i veca perspektiva da se nadje pristojan posao i napreduje. No, dosta je... pravo da ti kazem - mene su te "socijalne" teme oduvek iritirale, a ti samo nastavi, posto vidim da si uhvatila zalet... meni se vise svidja sve to uzivo, sa komsijama ovde koji niti moje niti misljenje mojih kolega nazivaju pametovanjem ili se odnose prema istom sa ponizavanjem. Vise prija definitivno.

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Photographer Prikaz poruke
Mislim da me je vuxanne odlicno razumela. Dakle kad se sleti nemas nista i kreces od nule, ugovoren posao je uvek mogucnost ali nije nista sigurno dok ne dobijes pecat preko vize i prodjes granicu tako da se ne to ne treba 100% oslanjati. Ja imam neke ponude ali videcemo, $50k godisnje + osiguranje i jos nekih benefiti nije nista posebno ali bolje i to nego nista. Za sada pokusavam da izboksujem vise ali videcemo. Problem je sto cak i da imam ponudu za posao sigurno mesec dana po sletanju nece moci da se krene + 1 mesec.
Razmisli dobro o raskoracima koje ces da imas:

dobijanje dokumentacije - mesec dana (minimum);
aplikacija za programe za pomoc - procesovanje iste i provere: izmedju dve nedelje i dva meseca;
ako dobijes posao, dzabe apliciras
ako ne dobijes posao - da iznajmis stan u toj okolini racunaj dva depozita i mesecna kirija, plus svi ostali troskovi... srecno sa tim.
ako nemas posao - i dobijes pomoc, sta ces da radis za osiguranje u toku procesovanja znaci neka dva meseca?

Rekoh gore - visitor's insurance, ali ajde sad... nemam snage vise a i vikend je poceo prepusticu ovo onima koji primaju pomoc da nastave, pa posto nije pomaganje nego pametovanje - ajd' u zdravlje...
Reply With Quote