Citat:
Prvobitno poslao korisnik Zana
Za ovo drugo - iskreno ne znam sta pokusavas to mesecima i da li pokusavas da uvijeno nesto sto si saznala od "zajednickih" prijatelja stavis meni do znanja - ali neke tvrdnje iz ovog i nekih drugih postova (na koje nisam odgovarala) su prilicno arogantne: moje razumevanje u "sve i svasta" ... Prema tome, na to "sve i svasta" sam ja vrlo ponosna - a ti mozes da omalovazavas sto god ti je volja - to je na tebi.
|
Stvarno ne znam na sta mislis. Sta to ja pokusavam mesecima? Jeste da sam na ovom forumu nekoliko meseci aktivno. I meni se cini pokusavam da pricam sa drugima ovde kao svi ostali.
Citat:
Za citat sam ti rekla jer si svojevremeno tudje iskustvo (za ciji sajt je verovatno utroseno dosta truda) postovala 5 ili 6 puta na raznim temama bez ikakvog kredita - samo copy/paste dok nismo dosli do linka na poslednjem izdanju.
|
Opet ne znam o cemu pricas jer stvarno ne citam ovaj forum godinama niti citam svaku postojecu temu. Mozda mislis na onaj sajt one devojke sto je ovde studirala fiziku. Ali ne znam bez kakvog kredita mislis. Jel na citiranje? Ako mislis na to
klikni ovde videces na vrhu posta link za originalan izvor. Tako da jesam citirala izvor ako je to ono na sta mislis "bez ikakvog kredita".
Citat:
O tome ne treba nista drugo da komentarisem, jer verujem da na svojim syllabus-ima imas detaljno objasnjenje o ovome. Izvlacenje iz konteksta necega sto ima prilicno komplikovanu pozadinu je neozbiljno kada su pitanju zakonski propisi.
|
A ni ovo ne kapiram. Kazes da ne komentarises, pa opet komentarises. A ne znam ni kakve silabuse pominjes jer ja ne predajem nikakva prava...
Citat:
Ja sam dosla u LA sa $2,000, prvi posao mi je bio u restoranu. Zato i znam sta pricam - dete ne ide u tu jednacinu. U tom slucaju, u pomenutim gradovima, drugi roditelj ne sedi kod kuce i cuva dete, nego sedi u Srbiji i cuva dete dok se ne srede stvari. Tako se to radi kad se dolazi u ovakve gradove, a da se nema osiguran posao ili diploma koja garantuje isti u vrlo kratkom periodu.
|
Pa to ti i kazem. Svi pricaju bajke o boravku u velikim gradovima pre svega vidim ti o Los Andjelesu i ostalim aktuelnim. Ali ne zaboravi kad pricas sa nekim ko ima bebu od godinu dana tih 2000 dolara nista posebno ne znace. U nekim pristojim krajevima kontam da to nije dovoljno ni za kiriju a kamoli za zivot. I opet da ponovim, beba od godinu dana vec postoji, Photographer dolazi sa zenom i detetom. Zasto bi njega zanimalo sad koliko nekoga bez dece nervira koliko je ljudi u Los Andjelesu na socijalnoj pomoci i kako nekog nervira sto se neko tu kaci drzavi na vrat. Pa dolazi sa nasih prostora gde je to dobar dan posto onaj jako malecki deo populacije koja ima legalan posao izdvaja porez od plate za zdravstvo svih nezaposlenih i penzionera i za skolovanje tudje dece takodje. Zar onaj nas sistem tamo nije bas takav?
Citat:
Apsolutno se ne slazem s ovim kada su pitanju odredjene profesije koje nemaju nikakvu perspektivu u manjim sredinama (doktori, medicinske setre, programeri, business managers, etc.) Ne znam zasto ti je toliko tesko da shvatis da se tvoj put razlikuje od onih koji dolaze sa zelenom kartom ovde - ti si ovde zato sto si htela, i na putu do svog cilja moras da prolazis kroz radne vize, drugacije procese, i razne druge stvari. Ljudi koji dolaze sa regulisanim statusom preskacu mnoge od tih stvari - 'ajd da podjemo samo od toga da odmah idu u privatan sektor na pregovore na kojima niko ne moze da ih ucinjuje radnom vizom niti bilo cime drugim. Zasto bi isli na minimalac? Zato sto je sigurica? Zato sto imaju dete? Ne slazem se apsolutno - mnogi parovi koje znam su bili jedno vreme razdvojeni sa decom dok stvari ne krenu - kuc, kuc u drvo, kod svih listom se pokazalo kao dobra odluka. Sta je pola godine ili godinu dana kad se posle dodje u uredjeno i u stabilniju situaciju?
|
Ja koliko znam nas doktor medicine ima da ovde guli i guli dok ne polozi prvo potrebne ispite, rezidenciju a tek onda moze da se nada nekom ovdasnjem poslu. Koliko mi se cini da je ista prica za medicinske sestre. Nisam bas cula da neko nas sa tom nasom skolom ovde nadje posao odmah bez doskolovavanja. Programeri naravno da su univerzalni na biloj tacki na planeti zemlji.
Ja kad kazem mala sredina ja mislim mozda na prvih pola godine dok se neko ne opasulji kako sta gde. Ne na 10 godina.
Koliko vidim od ljudi koje ja licno poznajem da su ovde dosli sa zelenom kartom znam samo jednog decka koji je vec unapred imao ugovoren posao. Ostale primere koje znam radili su prvo neke poslove za minimalce. Zato tako i pricam, na osnovu onoga sto znam od svojih poznanika.
Kapiram ja to naravno. Ja jesam dosla na drugi nacin. Ali nisam nikad morala da radim nijedan sljakerski posao, imala sam zdravstveno osiguranje i kreditnu karticu maltene prve nedelje nakon sletanja. Imala sam i smestaj jer sam ga rezervisala pola godine pre dolaska ovde. Nisam prosla kroz te neke trenutke kroz koje ljudi koji dolaze preko lutrije prolaze. To da.
Ne mislim ja da oni moraju da rade za minimalac, naopako. Samo ti kazem svi ljudi koje ja poznajem osim jednom su takve poslove na pocetku nalazili. A ja volim da budem oprezna oko svega, sto bi ovi rekli "worst case analysis". Jer ako se pripremis na ono najgore, sve ostalo je pesma...
Znaci ti ljude koje poznajes da su dosli sa malom decom, dosli su ovde u razlicitim momentima? Jer prvo dodje jedno da se snadje pa zatim drugi supruznik/ca sa detetom? Meni to logicno zvuci. Jer stvarno mislim kad se ima malo dete da nije nikako ni priblizno kao kod nas. Npr. treba ici negde garant da se nose neki papiri za SSN. Detetu treba menjati pelenu recimo na svakih 1h. Ako krenes javnim prevozom negde... Kako? Ako ides taksijem, opet treba ti ono sediste za decu... Ako ides do prodavnice, obicno nigde nije blizu, ni u malim ni u velikim mestima. I kad odes, zbog same povrsine treba npr 2 h za dvonedeljnu kupovinu (ovo sve navodim neke primere naravno nije to neki tacan broj). Pa da ne nabrajam sve one stvari sto dva roditelja treba da urade u toku dana, znaju sami, a ovo pre svega pisem zbog njih. Jer mi se cini nekako da kroz mnoge ove teme prostrujava neka teza da je no frks svi cemo se lako snaci, poslovi samo vrebaju iza svakog prikrajka i samo nas cekaju da sletimo. Kamo srece.
Citat:
Veci grad i veci problemi, ali i veca perspektiva da se nadje pristojan posao i napreduje. No, dosta je... pravo da ti kazem - mene su te "socijalne" teme oduvek iritirale, a ti samo nastavi, posto vidim da si uhvatila zalet... meni se vise svidja sve to uzivo, sa komsijama ovde koji niti moje niti misljenje mojih kolega nazivaju pametovanjem ili se odnose prema istom sa ponizavanjem. Vise prija definitivno.
|
Meni se cini da tebe dosta tema zanima i zanimljiva si mi za razgovor jer mi se cini da smo prilicno razlicitih svatanja. A meni uvek prija da pricam sa nekim ko drugacije razmislja od mene. Naravno da cu da nastavim, za sta forumi sluze... Ja ih bar ne kontam kao pitanje, odgovor, pitanje, odgovor. Moze malo i drugacije perspektive uvek da se ubaci...
I meni definitivno vise prija da pricam sa ljudima koji se ne brecaju na svaku rec. Stvarno sam daleko od nasih ljudi pa uvek zaboravim te nase britke umove koje sve znaju i u sve se razumeju. Zato kazem pametovanje.
Citat:
Rekoh gore - visitor's insurance, ali ajde sad... nemam snage vise a i vikend je poceo  prepusticu ovo onima koji primaju pomoc da nastave, pa posto nije pomaganje nego pametovanje - ajd' u zdravlje...
|
Ja sam se na tu pomoc nakacila i ne zalim jednog sekunda. Imala sam Medicaid samo za porodjaj. I United Healthcare doduse. Dva osiguranja. I bas dobro mi je dosao. Tri nedelje nakon njega sam bila daleko od toga da se kvalifikujem tako da bi neki zlobni jezici rekli da sam sve to natempirala da ispadne tako. A nisam, slucajno je ispalo.
Ali kontam ima ljudi koji ne vole da koriste drzavne jasle. I to postujem. Ovde oko mene ima jako puno republikanaca i njih da pitas i vladu bi ukinuli i sve te socijalne programe...
A i tebi vidim kao i meni ide dobro ovo seckanje tudjih komentara i pisanje opsirnih postova. Vidis, u tome licimo.