View Single Post
Staro 28.04.2012, 05:18
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Da, znam primere ljudi koji nisu dolazili zajedno - ja se nadam da ce najzad nakon 10 godina pokusavanja neko od nase familije ili prijatelja biti izvucen i to je otprilike plan koji mi imamo kad je dolazak ovde u pitanju. Da pojasnim: ja znam da je tesko odluciti se da se porodica razdvoji ali posto svi imaju malu decu to je opcija koja je najsigurnija. Ono sto mi planiramo je da bilo ko da dobije dodju svi zajedno dok ne stignu dokumenta, a onda se majka vrati u Srbiju dok se otac ne snadje. U principu moze i obrnuto ako je mami perspektiva veca ali svi dobro znamo da se sve svede na prvu varijantu jer koja ce majka da se odvoji od deteta? Dakle, ja licno ne mogu toliko osoba da "svercujem" u stanu a da landlord ne pocne da pravi probleme. Jednu osobu mozemo, a da pri tom bi smo tu osobu totalno izdrzavali dokle god je potrebno. Znaci nasa logika je: ne placas nista, trazis posao, pravis kreditnu istoriju pa kad komotno mozes da rentas stan i pokrijes osnovne troskove onda se vrati ostatak porodice. Mislim da ta varijanta radi odlicno sa limitiranim budzetom a smanjuje rizik. Kad su mala deca u pitanju - dok platis dvosoban stan, pelene, hranu... veliki su to troskovi cak i za dva meseca dok se ne nadje prvi posao. Na zalost, postoje i oni koji nisu prihvatili ovu varijantu... Jbg. Ko god od nasih dodje, bas i nesto nece da dodje sa velikim parama - tako da je to varijanta koja ce dobro da radi za sve.

Moja jetrva je doktor i ja ne mislim da je komplikovana situacija: ona se vec sprema za prvi deo testa (uradice ga tamo) tako da cim stigne moze da konkurise za residency i pocne da radi - onda ide drugi test i nakon dve godine poslednji deo. Mi vec gledamo klinike po Los Angelesu bez obzira da li ce doci preko peticije za familiju, radne vize, lutrije ili skroz naokolo preko Kanade. Residency posao/praksa ili kako god ga zovu se placa oko $60k (10 hiljada gore/dole zavisno od klinike) plus placen stan i osiguranje za porodicu. Ja mislim da je to ok varijanta.

Ja sam svesna koliko nezgodnih situacija moze da se desi - zato i upozoravam uvek. Socijalna pomoc ovde moze da se dobije ali stvarno treba da si totalno skoro homeless da bi se kvalifikovao ili majstorski da ih prevrnes... To je za Los Angeles - ja ljudi ne znam kako moze da se prezivi za tih $18 hiljada. Okreni, obrni - ne znam.

Da odgovorim na ove republikanske ideje ne, nisam republikanac, naprotiv - registrovani demokrata. Ali, znaci jedno veliko ALI - ne volim prevare i zloupotrebe a toga je u CA mnogo. Ali, previse. Ja sam da se plati porodiljsko bolovanje majkama od minimum sest meseci i da se regulise zdravstveno osiguranje. Ja sam da se nateraju poslodavci da placaju odmore i bolovanje duza od 5 dana. Nece da propadnu jer ni u Evropi nisu kompanije zbog toga propale. Ljudi su naopaki ovde - kad im pomenes bilo sta sto oni smatraju socijalizmom, oni popizde nacisto - svojevremeno kad nisu oborili vladu zbog SSA a sad se utrkuju da podizu beneficije. Sasav narod totalno. Medjutim - gledam kako ilegalci samo stancuju decu, dva, tri, pet, ne pitaj i smeta mi. Smeta mi jer deca ispastaju, nece da izglasaju Dream Act a roditelji ih salju u public schools, za svako dete po $1,000 mesecno skupljaju na socijali pa ti vidi. Onda roditelji koji su iznad te siromasne granice sta da rade? Stoje u redu za Charter Schools jer nemaju para za privatne. Znas koji su to roditelji? Ovi sto prave vise od $18 hiljada godisnje a manje od $60k. Znas kako se zivi ovde cak i sa tim parama? Ne dobro.

Ja podrzavam skolovanje nedokumentovane dece - jer sta bi smo dobili da ih ne skolujemo? Gang members i ulicare? To nije opcija... to nikom ne donosi dobro. Zato mora da se izglasa Dream Act. Zato mora da se uradi immigration reform da bi ilegalci prestali da resavaju svoj status tako sto ce da dobijaju decu. Ja obozavam Kaliforniju ali isto tako znam da je moje grupno osiguranje skupo jer bolnice povecavaju cene kako bi pokrile troskove od ilegalaca koji sa decom dolaze u ERs i nikad nista ne plate. Neka ih legalizuju. Neka im plate normalne plate. Neka mi poskupi sve zivo naokolo - samo neka ovo ludilo i bankrot drzave prestane vec jednom. Pa kom obojci kom opanci.

Ako sve ovo znaci da sam protiv socijalne pomoci za trudnice, onda mozes da kazem da jesam. Uzasno mi smetaju taj "trudnicki" turizam i ilegalke koje zloupotrebljavaju decu da bi sebi osigurale boravak ovde. Ja sam za reformu. Volim ideju socijalne pomoci jer jesam u sustini social-demokrata. Nismo svi isti - moramo da zastitimo one koji nisu sposobni iz bilo kog razloga. Ali, ne profitere i lenjivce. Ovde bre podignu debitnu za socijalnu pomoc pa idu u Vegas da se kockaju?! Pa na sta to lici?! Ova sto je naradjala 14-oro dece prima socijalnu pomoc a dala pre neki dana $540 za frizuru (Nadia Suleman, izvor TMZ sa sve slikama). Pa na sta mi licimo ovde? Na krave muzare? Duggar familija - svaka cast - da su cudni jesu, ali dolar pomoci nisu uzeli. To cenim.

Ne volim ni ideju da nasi ljudi odmah idu na socijalu... pa nismo valjda zbog toga dosli ovde? Za Boze ne trebaj je u redu, zato i postoji, ali odmah po sletanju - sorry, ne volim ideju. Ja sam da se gura, trudi i napravi uspesna imigrantska prica kojom ce deca i unuci da se ponose.

Mozda smo slicne - ne znam... ja samo znam da je tesko dobiti bilo sta za dzabe u CA (mnogo lakse kad si ilegalan na zalost), i da je bolje odmah traziti drugu varijantu. Ljudi svasta ocekuju, pa posle ispada da ih lazemo. Zato ja u startu volim odmah da kazem - mogucnosti ovde su velike, ali svaka greska i pogresna odluka mnogo kosta. Da li je manja sredina resenje - tu sam subjektivna jer za mene definitivno nije.
Reply With Quote