Citat:
Prvobitno poslao korisnik TheNenad
Da li se korišćenje Medicaida kosi sa onim "public burden" principom što kao novi imigranti ne bi trebali biti? Ozbiljno pitanje.
|
Moguce da su to nekako resili inace bi bilo kao u Kanadi 90-tih - bila je neka cini mi se socijalna pomoc ali izbeglicama pre svega. Naime kad podnosis prijavu za Medicaid, treba ti SSN, trebaju ti zadnje tri plate, dokument o vlasnistvu auta, racuni koji dokazuju na kojoj adresi zivis, kopija vozacke, kopija pasosa i svih imigracionih dokumenata. I sve to za supruznika i ostale koji su sa tobom tu. Papirologija je velika. A meni se cini da se na taj nacin stite od zloupotreba (te tri poslednje plate - znaci ako si zelen tj novi na ovom tlu, ne moze).
Medju mnogim studentima doktorskih studija ovo je bila ok varijanta da pokrije velike nepredvidjene troskove trudnicama. Masa Kineza i Indijaca cim dodje ovde na studije odmah navali da se razmnozava...
Samo da nesto pojasnim. Meni je moje osnovno osiguranje pokrilo bolnicke troskove skoro sve. Samo ostalih "out of pocket" $4000 je pokupio Medicaid (mojih 2000 i bebinih jer je zaglavila na intenzivnoj - neonatal intensive care unit - NICU - 2000). Ali videla sam ko ima samo Medicaid i njima sve pokrivaju. I cini mi se da kad odes u bolnicu da znaju da imas Medicaid, lupe ti sve moguce procedure - drzava casti. Mene su uspeli da izcimaju i na prirodni porodjaj dva dana, i epidural i carski pod spinalnom, i dete u NICU, i ja na intenzivnoj i anitbioticima. Sve sto ima na spisku za porodjaj meni se desilo. U momentima mi se cinilo ili sam najveci baksuz na svetu ili mi sve moguce stvari trpaju ne bili sto veci racun na kraju ispao. Ili se ja samo tripujem... Naime, nisu mi "izmerili" bebu koja je bila 56.5 cm i nije mi uspelo da je izbacim kako je priroda planirala. Da sam bila u Srbiji to bi bio zakazan CR i samim tim ceo cirkus se nebi desio, operacija ko operacija, manje bi kostala. A kad predjes u "emergency" kategoriju i na te intenzivne sve je skuplje.