Citat:
Prvobitno poslao korisnik Ivana&Petar
Procitah u nekom od ranijih postova da ti treba dosta vremena ako vadis u Srbiji radnu vizu na osnovu LOE.Ako to radis u USA treba ti oko 15 dana i poslodavca ne kosta nista osim malo cimanja do institucije za ovjeru.Teoretski,poslije 3. ili 4. produzetka radne vize kod istog poslodavca,poslodavac moze da zatrazi permanentnu dozvolu i mozes dobiti .
|
U praksi je vremensko ovo drugacij, bar meni bilo. Od momenta kad mi poslodavac skupi papire (avgust prosle godine), prvo sam isla na overu u Departmant of Labor (ministarstvo rada). To je bilo negde oko 2 meseca. Kad su oni aminovali da sam im bolja za to radno mesto od bilo kog drugog lokalca (moras da budes bolji a ne isti ili losiji) - onda je krenula prijava za radnu vizu (H1B). Odobrili su je pocetkom januara a u avgustu sam dala sva dokumenta kadrovskoj sluzbi. Znaci meni je trajalo 4.5 meseca da dobijem H1B a vec sam u SAD. Za moju drugu H1B isto toliko. Traje 3 godine. Mogu da je vade 2x u cugu jednoj osobi (ukupno 6 godina). A proces za dobijanje zelene karte traje od godinu do dve najcesce nekom ko je na H1B. Ako nekog ne prijave za nju, mora da napusti zemlju, da kuci provede 2 godine i onda opet mogu da ga prijave za H1B.
A o kojoj ti vizi pricas (3,4 puta) i 15 dana od poslodavca?