Ja imam cekovni i racun za stednju kod
Purdue Federal Credit Union klikni vec sest godina. Ne placam sto ga imam nista a plata mi ne leze tamo. Ali da bi u njoj otvorio racun treba da radis na tom faksu. Nemam pojma kako otvaraju ljudi koji nisu. Meni su dali racun treceg dana kad sam bila u SAD i cekovni, i za stednju i kreditnu karticu sa limitom na 500 dolara. A nisam imala jos ni SSN... Mana: nemas ATM-ove svuda, samo u mestima gde je taj univerzitet . Ali za to ja koristim drugu banku koje ima svugde J.P. Morgan Chase i to njihovu kreditnu
Chase Freedom klikni sa programom da ti vracaju pare kad potrosis odredjeni broj novca preko nje. Bas su mi juce vratili oko 70 dolara za ovaj mesec...
U poslednje vreme Obama je pokretao neke akcije da se sistem naplate kredita preko rata vezan za kreditne kartice napravi nesot transparentnijim. Obicno ljude navuku sa 0% APR (0% kamata na godisnjem nivou) pa je promene posle cini mi se prve godine. Pa ako kasnis, podignu je i tako u krug sve dok kredit ne otplatis... A najvise se ovi pogube kad ne ukapiraju da je APR godisnja kamata a ne ukupna. Pa moras da je pomnozis sa brojem godina. Npr, zajam za kucu kad kazu 4 % APR nekim zvuci ih pa nije mnogo ali kad to prevedes na 30 godina x 4 % po godini i kad to ispadne 120 % znaci da placas na kraju kucu 220 % tj 2.2 x ona njena nazivna vrednost u oglasu + takse, osiguranja sta vec. Ovo ja karikiram da bi racunica bila laksa, nije bas tako znam.
Ali fascinantno je kako ljude ovde navuku na kredite, pogotovu studente i mlade, lako se navade da samo upadaju u sto vecu i vecu bulu... Pa se nadaju kad se zaposle sve ce to da otplate...