Ево и ја да напишем нешто на ову тему.
Чим нам је стигао социјални број, истог дана смо отишли (са пријатељицом) у Chase банку и отворили рачуне, ја чекинг и сејвинг а моја жена само чекинг. Иако сам ја био доста упућен у све трошкове вођења рачуна и постављао доста питања (које су банкару преводиле моја жена и пријатељица) опет нисмо били добро информисани или нисмо лепо схватили, како год...
Речено нам је да ћемо избећи месечни фи од 12$ за вођење рачуна ако имамо месечни директни депозит од најмање 500$, али иако смо приликом отварања рачуна депоновали чекове од плате, није нам објашњено да то није директни депозит већ само ако фирма уплаћује плату директно на рачун (а наша фирма то не ради...). Када сам то схватио (после отварања рачуна и повратка у стан) био сам бесан и осећао се преварено, али пошто смо веома брзо почели да радимо и зарађујемо (ја непуних 65 сати по слетању а моја жена недељу дана после мене), нисмо потрошили новац који смо понели из Србије па смо релативно лако од старта испунили услов за избегавање плаћања одржавања рачуна тако што смо имали у сваком моменту најмање по 1.500$ на чекинг рачунима односно ја 300$ на сејвинг рачуну.
Прву апликацију за кредитну картицу сам имао после два месеца од отварања рачуна (то је очигледно била грешка, али ајде...) и наравно да су ме одбили јер нисам имао ни превише пара на рачунима ни било какав рачун на моје име чијим се плаћањем утиче на кредитну историју. Још сам ја тада сам (иако сам доста слаб са енглеским) покушао да све објасним службенику банке који је американац.
Касније сам аплицирао за кредитну картицу у Таргету и одбили ме због недовољне кредитне историје (да не дужим сада, али смо 4 месеци користили бесплатан гас, јер нам ништа није стизало, никакво обавештење а нисмо хтели сами да се пријавимо и тек када је стигла опомена пред искључење гаса тренутном резиденту у стану, тј нама, тек тада смо се пријавили за гас и почели да га плаћамо) јер нисам имао ни рачун за телефон на моје име пошто ми више одговара припејд варијанта а и у будућности, бар за сада, не планирам постпејд.
И када сам половином априла био до банке да стопирам плаћање јер нисам био задовољан услугом коју сам платио, тада искористим прилику да опет аплицирам за кредитну картицу. (на стотинак метара од мог посла је Чејс банка у којој ради једна српкиња, једна хрватица и један босанац, па могу нормално да причам и да ме разумеју у потпуности а и ја њих). Дакле, код те наше дивне жене (иначе су у свим филијалама изузетно љубазни и чим примете да нешто чекаш обавезно неко прилази и нуди помоћ, тако да нема беспотребног губљења времена. Ово је бар моје искуство), аплицирам за кредитну картицу и објасним јој да мени кредитна картица треба само због кредитне историје, да сам срећан и са мојом дебитном картицом, али да морам да градим ту историју. Кажем јој да имам само два рачуна за гас плаћена на моје име, од којих је први био трећина обавезног депозита и тек један прави рачун, и ништа више осим солидног стања на сејвинг рачуну, који је и она сама видела.
Она ми је рекла да ћемо да пробамо и ако ме одбију да пробам код радњи типа Бестбај и слично да ми они издају неку кредитну картицу. Када сам јој рекао да су ме одбили у Таргету рекла ми је да ће ме вероватно одбити и сада у Чејсу, али да ће она да напише специјалан захтев јер су ми финансије солидне и никакву глупост нисам направио.
Углавном, када смо попуњавали апликацију, мало смо дотеривали реално стање (ставили смо да сам годину дана на овој адреси на којој сам, уместо тадашњих 6 месеци, да ми је годишња зарада већа него што јесте и рекла ми је да се овде научим да тако радим).
После пар дана стиже мени коверта и одбијеница због недовољне кредитне историје!
Ја већ бесан, почињем да размишљам да мењам банку иако сам задовољан Чејсом, али ако већ неће да ми дају кредитну... кад дан-два после срећем на послу, у радњи у којој радим ову нашу из банке и сва срећна (јер је успела да купи 8 карата за концерт Лепе Брене иако јој неко рекао да су све карте продате

) ми каже да сам добио кредитну картицу. Ја јој кажем, па како прекјуче ми стигло писмо да сам одбијен а она ми одговори овим речима: да је својим магичним рукама извела магични трик (шта год то било

) и да ми је одобрена картица. Када сам дошао у стан, видим и-мејл од банке у којој ми честитају на добијеној картици. Рекох себи, ова се није шалила (стварно једна предивна жена која се баш потрудила, а нисам јој што се каже ни род ни пријатељ...).
Када ми је за пар дана на адресу стигла картица, видео сам да је лимит 800$ и онда сам ишао до банке да се захвалим жени и да активирамо картицу и да је питам како је најпаметније да је користим јер ми је циљ прављење кредитне историје. Рекла ми је да се трудим да је често користим али да ми буде на располагању око 60% лимита, значи око 480$. Направили смо налог за онлајн плаћање и сада је све ок.
А датум одобрења картице и почетка крдита је на 7 месеци и један дан од слетања у УСА.
Картицу редовно користим за сва плаћања и када се накупи нека цифра платим колико треба да би ми расположени лимит био најмање 60%, како ми је саветовано.
Да поменем да сам презадовољан што ми је банка (наравно, био сам код те наше службенице, која није обичан шалтерски радник) изашла у сусрет и одбила плаћање јер нисам био задовољан услугом коју сам платио (у питању је био рачун од 87$), тако да сам ја у принципу веома задовољан овом банком иако практично не постоји камата на штедњу, али не може све да буде идеално...