искуство после изгубљене дебитне картице...
Пошто је ово тема о банкама и кредитним картицама у Америци, ево да опишем једно наше (женино и моје) искуство.
Пре око два и по месеца, тачније 28. јула моја жена је после посла пошла у куповину, и када је стигла на касу да плати, схвати да јој је нема дебитна картица (кредитну и нема а банка је Chase). Или је изгубила или је неко оџепарио, како год...Јави она то мени СМС-ом, али ја сам био на послу. Чим дођем у стан, улогујем се на њен налог (а она се још није вратила, чекала аутобусе...) и видим да се ''поштени'' проналазач својски трудио да искористи картицу по МекДоналдсима, продавници пића и сличним радњама... Видим да је за око 3 сата потрошено око $140. У међувремену моја жена долази у стан и зовемо банку и тражимо да одмах откажу картицу. Речено нам је да се не бринемо (моја жена је рекла која је њена последња куповина) и да ће све бити враћено и да ће нова картица стићи на нашу адресу за пар дана. После тог разговора, видимо да има 6 безуспешних покушаја на два банкомата да се подигне новац...
Већ сутра ујутру су све паре враћене на рачун. Касније је моја жена добила писмо од банке где је обавештавају да ће они проверити све те трансакције, да су јој паре враћене привремено и да ако утврде да је тако како је она рекла. да ће паре бити и трајно враћене.
Углавном, хоћу рећи да је све прошло у најбољем реду и да нисмо имали ни цента губитка а све је завршено једним телефонским разговором.
Пре пар дана је добила обавештење СМС-ом на телефон да јој је картица можда компромитована (овог пута нити је губила картицу нити има никаквих сумњивих трансакција на њеном налогу, а једину ствар коју плаћа онлајн том картицом је допуна за њен Т-mobile број, за разлику од мене који имам ко зна колико трансакција преко интернета) и да ће јој послати нову картицу. Данас јој је стигла нова картица, а стара је сво време функционисала и сада ће активирати нову и уништити стару. Ово је ваљда из неке превентиве, а можда они имају нека сазнања о којима ми не знамо ништа...
Углавном, ми смо задовољни Chase-ом. Мени су повећали лимит на кредитној картици са $800 на $1.300 после 3 или 4 редовно плаћена рачуна за исту, иако нисам тражио а нису ме ни обавестили, само сам видео на мом налогу промену у кредитном лимиту.
Пре пар дана сам на савет једног члана овог форума (пуно поздрава за њега), после не знам ни ја колико понуда CapitalOne банке у мом поштанском сандучету, апликовао за њихову кредитну картицу и сада имам и њихову картицу са $500 лимита...а узео сам је само због повећања кредитног скора, да што пре пребацим цифру од 720