Ok, evo mog primera:
Cim sam dobio ponudu za posao, odmah sam trazio preko interneta da otvorim racun. Uneo adresu, SSN broj, vec sam zaboravio da li je bio broj pasosa ili tako nesto. Znaci, ovde govorim o obicnom tekucem racunu sa debitnom karticom, nista vise od toga.
Prvo sam probao u Chase banci, odbili me. Posle sam probao u Capital One, odbili me.
Onda sam probao u XYZ, i par dana kasnije mi je stigla debitna kartica i informacije o mom novom bankovnom racunu. Prvi dan na poslu sam dao podatke o tom racunu i trazio da rade direct deposit.
Nakon druge plate, otisao sam u najblizu filijalu i trazio da otvorim stedni racun. Nakon otvaranja stednog racuna, poceo sam sto vise para da prebacujem na stedni racun u prvih 6 meseci. Stedelo se koliko se moglo, mi smo namestaj za stan i sve ostalo kupili za kes cim smo dosli.
Nakon 6-7 meseci otisao sam u istu filijalu i trazio kreditnu karticu. Njihova ponuda je bila da mi daju secured credit card, sto sam ja odbio, jer to mogu da dobijem u bilo kojoj banci. Trazio sam od njih da ucine "nesto vise" jer vec 6 meseci moje pare stoje kod njih, i ako oni ne mogu da mi ponude nista bolje nego sto moze bilo koja banka ciji nisam klijent, pitao sam ih koji je moj interes da drzim svoje pare kod njih u banci. To sam naravno rekao kroz smeh, vrlo prijatnim tonom.
Osoba koja tamo radi je rekla da mora da obavi jedan telefonski razgovor, zvala je nekog (predpostavljam nadredjenu osobu) i rekla koliko imam para na racunu i u posle kraceg razgovora rekli su mi da mi je odobrena kreditna kartica, sa limitom koji je tada bio oko 50% mojih para na njihovim racunima, ja sam se zahvalio i otisao.
Sto sam odbio secured credit card? Iz prostog razloga, sto jedna od stvari koja cini kreditni skor je i trajanje kreditne linije koja je otvorena. Sto duze traje, to je bolje jer imate duzu istoriju. Nekoliko ljudi koje ja znam su otvorili te secured credit cards, pa odlucili da ih otkazu posle 2-3 godine kada su dobili "normalne" kreditne kartice i to otkazivanje im je smanjilo kreditni skor. Da setam karticu koju necu da koristim nema logike, tako da sam ja cekao 6-7 meseci da imam nesto para na stednom racunu kako bih imao zaledjinu da trazim normalnu karticu.
E sad, da li je to zbog XYZ ili neceg drugog, moj kreditni skor se nije pojavio skoro godinu i po dana posle vadjenja te kartice. Cak sam platio clanarinu u Kreditnim Biroima, i tu su postojali moji podaci, kada sam otvorio racun, koji je limit, koliko sam trostio, itd, ali skor nikako.
Nebitno to, morao sam da menjam posao, i na novom poslu su mi trazili da kupim auto. Posto jos uvek nisam imao skor, otisao sam u istu filijalu, trazio kredit, sluzbenica mi je rekla da nemam kreditni skor, da ce biti tesko, na sta sam je ja pitao da li hoce da mi daju kredit i da ja njima placam kamatu, ili hoce da ja podignem pare sa stednom i kupim auto sa kes?
Opet, slala je moje podatke nekom, da bih 20 minuta kasnije me pozvala ponovo i rekla da sam dobio kredit (sa doduse prilicno visokom kamatnom stopom). E sad, ja sam taj kredit iskoristio jer mi se konacno pojavio skor i rastao je na svaka 3-4 meseca, tako da sam mozda malo vise platio ali sam na kraju i ja imao od svega koristi.
To su moja iskustva sa bankom, realno, mislim da su sve velike banke ovde iste:
Chase, Capital One, Bank Of America, CityBank. Gledajte sta ima vise bankomata i poslovnica.
Meni se desilo da sam zaboravio debitnu karticu na pumpi. Cim sam to provalio, zvao sam banku, rekao da sam je izgubio (pumpa bila nekih 20 milja od mene, mrzelo me da idem nazad po karticu), proverili su moju poslednju transakciju (pumpa

) i rekli da se ne brinem, kartica je ponistena i za 5 dana ce mi stici nova. I tako je i bilo.
Prema tome, banke su ovde prilicno uniformisane kada su u pitanju usluge i poslovanje, izbegavajte male banke jer cete tesko naci njihove bankomate ukoliko vam treba da podignete novac (deponovanje cekova moze i preko mobilnog telefona).
Pozz