Trebas naci neku sredinu. Bolje je imati jednu dobru karticu sa vecim limitom nego 8 kartica sa manjim iznosima.
Ako necete trositi vise od 40% maksimalnog limita (ili 33% ili 50%) koji ce vam onda kreditna kartica?
Ja ne znam da ovde kao kod nas mozes uzeti neki ne-namjenski kreidt. Za te stvari ti sluzi kreditna kartica. Kartice koje je dobro imati su paypal, zatim kredtne kartice raznih prodavnica (Macy's, sears, HomeDepot, GAP...).
Tebi trenutno mozda i ne treba taj novac, ali recimo pokvari se frizider i imas karticu od HomeDepot-a kupis taj frizider na njihovu karticu i otplacujes ga na x mjeseci bez kamate. Meni je to nekako bolje nego posezati za ustedjevinom.
PayPal kartica (bill me later) - super stvar. Ljetos smo isli na odmor i kupili avio karte sa ovom karticom. Imam do marta da ih otplatim, a ne placam kamatu.
Ako cete kreditnu odmah dopunjavati sa novcem sa debitne kartice sta ce vam kreditna?
- Ovo radis na pocetku da bi koliko toliko izgraio kreditnu istoriju. Ona ti pomaze da kad kupujes auto, kupis ga ili bez kamate ili sa jako malom kamatnom stopom. Na pocetku dobijes secured karticu (obicno na godinu dana). Kad je otvaras das svoje pare i trosis svoje pare i placas kamatu na svoje pare.

Znam da glupo zvuci, ali tako je. I posto te prve karticu obicno imaju veci interes naravno da ti je cilj da ih sto prije otplatis, da ne bi placao kamatu. Tako da koristis tu karticu cijeli mejsec i onda je otplatis svu sa novcem od plate. Jednom kad kupis auto, ovo mzoes prestati raditi.