Izvod iz policije u drugim zemljama
Imam pitanje za one koji su prosli kroz slicnu situaciju:
Pokusavam da izvadim zelenu kartu za moju tastu. Zena i ja smo oboje drzavljani SAD.
Moja tasta je studirala u Banja Luci od 1966. do 1973 ali nema BiH drzavljanstvo vec samo drzavljanstvo Republike Srbije. Ne seca se da li je bila prijavljivana u Banja Luci za vreme studija ili ne. E sad, posto u obrascu DS-230 traze da se navede svako mesto prebivalista u kojem je osoba boravila duze od 6 meseci nakon napunjene 16 godine, treba joj potvrda iz banjalucke policije da prethodno nije hapsena niti osudjivana. Tasta se spakovala, sela na autobus i otisla za Banja Luku.
Kada je pokusala da izvadi potvrdu iz banjalucke policije, izdali su joj dokument na kojem pise da banjalucka policija nije "stvarno/mjesno nadlezan organ" i da se njenom zahtevu ne moze udovoljiti. U Srbiji su joj izdali taj formular u policiji bez problema.
Dakle izludeli smo i ja i zena, ima da se otelimo dok tasta ne dodje a to je jedini dokument koji nam trazce is NVC-a da bi joj zakazali razgovor u ambasadi u Beogradu.
Sta sad da radim? Da li da prevedm i posaljem taj formular iz banjalucke policije u NVC kao potvrdu? Tasta je otisla i u sud a i tamo su joj rekli da ne mogu da joj izdaju nikakvu potvrdu.
LJUDI POMAGAJTE, AKO BOGA ZNATE. Eno je zena u Banja Luci ceka da joj javimo sta da radi.
|