Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne
Ne kazem ja da je sve ruzicasto. Ali na drzavnom nivou se rade da im taj "diversity" program uspe. Na drzavnom nivou rade da sto vise mesaju stanovnisto. Ako nije tako, sta cemo ti i ja ovde?
A boja koze je druga tema, jeste diversity ali je vise ipak rasna diskriminacija. Ja vise mislim na ove novije uvoze ljudi preko diversity kanala (ova lutrija je jedan od njih). Mozda ima veze sa tim ljudima koje ti pominjes. Mozda namerno gledaju da uvezu odredjeni broj iz odredjenih zemalja (ne znam kako odredjuju kvote koga ce odakle.).
|
Meni je ta rasna diskriminacija, ista kao sto je i kod nas ova nacionalna. Nikakve razlike. Imas par vecih kompanija koje promovisu diversity i zaposlit ce radi toga cak i nekoga ko nije dovoljno kvalifikovan a odredjene boje koze je.
Kod nas jedino u nekim zajednickim institucijama ces vidjeti da skupa rade hrvat/srbin/bosnjak i to se biraju prema nacionalnom kljucu. U privatnim firmama se to i te kako gleda ko koga zaposljava.
Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne
A reci mi kakva ce biti deca tih ljudi koje ti nazivas imbecilima. To ce biti mali Amerikanci koji nece znati da pisu na tom crnskom/gorskom/bosnjackom/sprsko-hrvatskom/zovi ga kako hoces jeziku. Ja pre svega mislim na decu i na buducu perspektivu. A taj kakav god tebi on izgledao kad prica, on je za ovu drzavu Amer i ima ista prava ko Amer cim dobije drzavljanstvo. Ako je ilegalac nikakva prava naravno nema. A to koliko je zatucan nece ga spreciti da kupi kucu, kola, da zaradi pare i da zivi ovde i ostaje. A tako nesto bi ga moglo spreciti u nekoj zemlji Evropske unije da dobije drzavljanstvo. A pogledaj u Grckoj kako sad vlada ima program za izbacivanje emigranata npr pa da vidis drugi ekstrem.
|
Ta djeca ce biti ista takva. Jer ih ti ljudi odgajaju. Iako nece znati koji svoj jezik znat ce koga mrze. Mada ce negdje zaboraviti zasto mrze te druge. Ali to im nece biti bitno....
Ovo oko EU mi nije bas najjasnije sta si htjela reci. Veliki broj Bosanaca koji su otisli kao izbjeglice su dobili pasose(drzavljanstvo). Velika vecina njih u Svedskoj, Danskoj, Norveskoj. Manji broj u Holandiji, Austriji, Spaniji, Francuskoj. Oni koji su htjeli/mogli kupili su kuce.
[quote=vuxanne;34318]Ja ne govorim o super/ne super ljudima, idijotima, imbecilima. Nego o pravima koje zivotom ovde dobijes. O onim pravima koje dobijas nakon sto dobijes taj cuveni SSN i kad dobijes taj permanent residency (zelenu kartu) a kasnije drzavljanstvo. Drzava moze da ti da cak i drugi JMBG (SSN) ako si permanent resident ili drzavljanin nego sto dobijes kad si na privremenim vizama.
[quote]
Pa nisam ja rekao da ovde ne valja. Da me ne shvatis pogresno. Ne bih da pljujem po ruci koja me hrani. Ali samo sam zelio da kazem da nije to tako ruzicasto kao sto je zvucalo iz tvog posta.
Moja zapazanja su: vidio sam ovde gore nacionaliste nego u Bosni,
vidio sam rasizam i vidio sam kako to izgleda kad odes u kraj gdje nisi u vecini, i kako drugi gledaju ljude koji nisu vecina u gradicu u kojem ja zivim.
[quote=vuxanne;34318]Moje iskustvo iz EU: primala sam platu u dve zemlje Evropske Unije i imala tamo neku verziju SSN i na kratko doduse (po jedno leto) videla i srela se sa strancima koji tamo zive (doduse sa onima sa visokim obrazovanjem mahom tako da ne znam sta se radi u tim mikro zajednicama u kojima ne moras ni jezik zemlje da znas u kojoj boravim). Tako da da dodam napomenu o takvim iskustvima i pricam. O svojim iskustvima i utiscima a ne o generalnim istinama. Svako ima svoju koju dozivljava kroz svoju prizmu. Za ljude iz moje branse je ovo mnogo otvorenija drzava od bilo koje evropske.
[quote]
Pa ako gledas par ljudi oko sebe i na osnovu toga donosis sliku/sud onda je to nesto drugo. Da si dosla kod nas na ETF i druzila se sa tim ljudima mislila bi da je Bosna najbolja zemlja na svijetu.