View Single Post
Staro 28.11.2012, 07:48
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Zasto ne promijeniti ime ako dijete to zeli? Znam jednu porodicu ciji je sin insistirao da mu promjene ime. Ako njemu/njoj smeta sto da ne?

Odakle ti ideja da su sve privatne skole religijske? Ako imas para z adobru privatnu skolu sto da ne? A ako usput nauci nesto o nekoj novoj religiji super za dijete.

Sport ili instrument - to su kao vannastavne aktivnosti i ako ima neko da ga pokupi iz skole, gim sale, ako je dijete zainterseovano za taj sport / instrument, i ako imas da platis za sve to onda sto da ne?

Ovo oko religije i tradicije cu preskociti, posto mi pratimo klingonski jezik kulturu i tradiciju.

Ovo pitanje oko igranja sa djecom razlicite boje koze/religije ti je malo fasisticko pa cu ga preskociti. Ne bi da te uvrijedim.

Gazirana pica sa pola kile leda? jel problem u ledu ili gaziranim picima? salim se. Nisam pobornik gaziranih pica i to bih ukinuo i djeci i odraslima.

U nasoj kuci se svi izuvaju pa tako ce i ti gosti. Ovde su ti ljudi ok sto se toga tice. Kazes im da su to praivla kuce i oni to postuju.

Pa ako ima druga koji ima crkvu zasto da ne. Od takvih ljudi mozes nauciti kako da ustedis na porezu. Ako ne postujes tudje praznike/religije tesko ces postovati i svoju. Opet jedno fasisticko pitanje pa sam okrenuo na salu

Da dijete prespava kod nekoga ko nije baka/deda? Jako tesko. Pa zar se ovo radi i u ex-YU drzavicama?

Pa maternji jezik obavezno pricati sa svojim djetetom i generalno u kuci. Znam par slucajeva kad su djeca bila zbunjena i bilo im je tekso da progovore i jedan jezik, pa su roditleji bili savjetovani da izaberu jedan jezik i da samo koriste jedan jezik sa djetetom. Uglavnom su se u tim slucajevima opredjelili za engleski. Svi ostlai ljudi koje ja poznajem ovdje pricaju u kuci na maternjem. Zamisli da posaljes dijete kod bake i dede i ono ne moze da prica sa njima.

Ovo pitanje o udzbenicima istorije nsiam bas skonto najbolje. Mislis na mitove o Americi?

Da li da vozi sa 16? Vidjet cemo.
A ovo zadnje ti je opet po mom misljenju fasisticko pa necu to komentarisati.

Citat:
Prvobitno poslao korisnik buckuris Prikaz poruke
Razumljivo je da mislite na djecu i njihovo navikavanje na novu sredinu ali mislim da je pravo pitanje KAKO CU SE JA NAVICI NA MOJU DJECU U NOVOJ SREDINI?
Iz mog licnog iskustva i iskustva mnogih drugih (skoro 20 god. sam ovde tako da znam dosta nasih ljudi) mislim da su roditelji ti kojima ce ove promjene mnogo teze pasti nego djeci. Po mom misljenju djeca od 3, 4, 5, 6...sve negdje do tinejdzerskih godina su previse mala da bi im ista smetalo u novoj sredimi. Sve im je to nekako novo, zabavno, kao u crtanim filmovima. (zuti autobusi i tako to) Nego vi ste ti koji treba da razmisljate o sledecem:

Da li da dijete promijeni ime (ako je mnogo tesko za izgovor i spelling) da bi bilo bolje prihvaceno u svojoj novoj sredini?
Da li da ga upisete u privatni vrtic/skolu koja ih uci drugoj religiji?
Da li mozete da se obavezete da ga upisete na neki sport, da svira neki instrument ili slicno?
Da li cete biti odlucni da dijete prati svoje religozne praznike i tradiciju?
Da li cete mu braniti da se druzi sa djecom koja nisu iste boje koze ili religije kao vi?
Da li cete mu dozvoliti da pije gazirana pica sa pola kile leda?
Da li ce se u vasoj kuci izuvati njegovi prijatelji?
Da li cete mu dozvoliti da ide sa najboljim drugom u njegovu crkvu?
Da li cete pustiti vase dijete da prespava kod njegovog druga?
Da li cete insistirati da vase dijete prica na vasem maternjem jeziku sa vama?
Da li cete i kako cete reagovati na udzbenike iz istorije u kojima dijete uci mitove o svojoj maticnoj drzavi, licnostima i religiji?

To su neka pitanja kojih se trenutno mogu sjetiti za djecu manjeg uzrasta. Kasnije kad porastu dodju neka mnogo ozbiljnija pitanja kao npr.
Da li cete mu dozvoliti da vozi sa 16 god?
Da li cete mu braniti da se ozeni/uda za nekog ko je druge boje koze ili vjere?
...

Mala djeca mala briga. Velika djeca velika briga.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote