Sve što mene brine vezano za moju decu u novoj sredini je to što moj suprug i ja nećemo imati isti background kao naša deca, a samim tim neće osetiti ni razumeti naš odnos prema životu. Mi volimo na sunčano jutro da pijemo kafu na zemunskom keju, da vozimo bicikl na Adi, da zimi pijemo toplu čokoladu na ski stazi... na fakultetu mi je bilo ekstra zanimljivo da ustanem ujutro odem do drugarice na potpuno drugoj strani bgd, posedimo popričamo, gledamo u šolju, onda se spremimo, odemo do druge drugarice na sad treću stranu bgd, pripremimo puškice, odemo do faksa, prepišemo kolokvijum, ispratimo ona zanimljiva predavanja, sedimo sa društvom do kasno, odemo u bioskop, pozorište ili pikado, nadjemo se sa ostalim društvom i odemo u neki klub do 1-2 i sutra sve ponovo.. Ovo one nikad neće razumeti, nikad neće videti onu dobru stranu života u Srbiji, i to mi malo smeta ali opet ne preterano... a što se ovog tiče:
Da li da dijete promijeni ime (ako je mnogo tesko za izgovor i spelling) da bi bilo bolje prihvaceno u svojoj novoj sredini?
Iskreno, ja se razmišljam da starijoj ćerki koja se zove Jana promenimo prvo slovo pa da bude Yana ili nešto slično, pošto će joj ovako izgovarati ime Džana, ili Džen ili nemam pojma...
Da li da ga upisete u privatni vrtic/skolu koja ih uci drugoj religiji?
Nemam problem, može samo da proširi znanja.
Da li mozete da se obavezete da ga upisete na neki sport, da svira neki instrument ili slicno?
Pa sad ne mogu da se obavežem, kako god budu htele, volja im instrument, sport, umetnost...
Da li cete biti odlucni da dijete prati svoje religozne praznike i tradiciju?
Ne, to ni sad ne radim.
Da li cete mu braniti da se druzi sa djecom koja nisu iste boje koze ili religije kao vi?
Naravno da ne, nikad, ni ovde ni tamo.
Da li cete mu dozvoliti da pije gazirana pica sa pola kile leda?
Naravno da ne, nikad, ni ovde ni tamo.
Da li ce se u vasoj kuci izuvati njegovi prijatelji?
Da, to je pravilo naše kuće, i ovde i tamo će biti. Ako baš neko ne želi, pa dobro, neka, usisaću kad ode.
Da li cete mu dozvoliti da ide sa najboljim drugom u njegovu crkvu?
Ako želi nemam nikakav problem.
Da li cete pustiti vase dijete da prespava kod njegovog druga?
Da, to mi je sasvim u redu, ukoliko poznajem roditelje i imam poverenja u njih, ako ne, ništa od toga
Da li cete insistirati da vase dijete prica na vasem maternjem jeziku sa vama?
Sa ove tačke gledišta mislim da ćemo pričati srpski u kući, ko zna možda se to i promeni, ali nemam problem ako i predjemo na engleski.
Da li cete i kako cete reagovati na udzbenike iz istorije u kojima dijete uci mitove o svojoj maticnoj drzavi, licnostima i religiji?
Ti udžbenici su puni mitova, kako o našoj državi, tako i o drugim. Učiću ih da je istorija u udžbenicima samo jedan pogled, i kroz život će se sigurno sretati sa mnogim primerima koji će dematovati činjenice iz tih udžbenika.
To su neka pitanja kojih se trenutno mogu sjetiti za djecu manjeg uzrasta. Kasnije kad porastu dodju neka mnogo ozbiljnija pitanja kao npr.
Da li cete mu dozvoliti da vozi sa 16 god?
Da, kao što je i meni moj tata dao 
Da li cete mu braniti da se ozeni/uda za nekog ko je druge boje koze ili vjere?
Apsolutno nikad, ni ovde ni tamo.
...
Mala djeca mala briga. Velika djeca velika briga.