Citat:
Prvobitno poslao korisnik edinze
Posto lijek koji koristim za gdjicu epi :-) zaista dobro podnosim i bolest drzi pod kontrolom maximalno,zanima me da li bi moglo da mi lijek rodbina salje iz BiH, tj,je li to legalno i moze li se,odkud carina zna je li to neka droga i slicno. Ima li,radi se o lijeku Tegretol,u tamosnjim apotekama taj lijek,da li je odobren tamo za koristenje...i da li bih ako krenem mogao ponjeti terapiju za 3-4 mjeseca...
|
Odobren je karbamazepin ovde, isto je "trade name" Tegretol, mada ima ga i u generickoj formi (carbamazepine). Genericki lekovi su uvek jeftiniji... Koliko konkretno kosta, to mozes da izguglujes. Najeftinije lekove imaju apoteke pri Walmart-u.
Sto se tice dobijanja individualnog osiguranja, za sada se epilepsija tretira kao stanje sa kojim se dobija "automatic denial" ili ako nekim pukim slucajem odobre, premija ce biti ogromna... Onog koji radi procenu ne interesuje da li napade imas 1 godisnje ili jednom u 10 godina - to se gleda po sistemu "uzima lekove=bolestan je". Prosto je zdravstveni sistem ovde toliko razlicit pa zato postoje nedoumice. Videcemo kako ce ova zdravstvena reforma da se odrazi na sve ovo. Trenutno, ako nemas osiguranje, mozes da ides kod lekara recimo svaka tri meseca kako bi ti odrzavao recept i recimo da za svaku posetu platis $100, sto u principu nije strasno, ali strasno je sto ovde bez recepta taj lek ne mozes da kupis. Na receptu tacno definisu broj tableta/kapsula i koliko puta mozes da dopunis recept. Kad se to istrosi, moras opet kod lekara, svaka poseta se naravno placa, da bi ponovo dobio recept.
U teoriji, mozes tako ovde da se provlacis, ali sta ako dodje do nekog akutnog stanja a ti nisi osiguran? To vec ne moze da se resi posetom koja kosta $100.
Zato sam jos gore napisao na ovoj temi da treba traziti posao uz koji idu benefiti, a jedan od benefita je grupno zdravstveno osiguranje. Kod grupnog zdravstvenog osiguranja nema procene rizika (underwriting) - automatski si osiguran. Dovoljno je da jedan od supruznika preko firme dobije osiguranje, jer tako moze na to isto grupno da doda drugog supruznika i decu.