View Single Post
Staro 18.01.2007, 17:06
Marko
Gost

Nepromenjeno

@Mikle

E, Mikle, hvala ti na odgovoru, to sam otprilike i mislio da treba. Poslednja dva dana sam se intezivno raspitivao u vezi toga, i sve se otprilike poklapa sa ovim sto si ti napisao. Na kraju, danas sam pozvao ambasadu i sluzbenik mi je rekao konzul na osnovu svoje procene (tvoja zavrsena skola, radno iskustvo, itd) procenjuje da li je potrebna jos nekakva garancija i ako misli da treba, zatrazice je (garancija u smislu da li ces pasti na teret drzave). Dakle, ako ne sumnja u tvoje sposobnosti moze se desiti da ti uopste i ne trazi nikakvu garanciju.
Sto se tice same garancije, sluzbenik mi je rekao da ljudi donose potvrde o bankovnim racunima, o nepokretnoj imovini koja se vodi na njih ili pisma od prijatelja iz Amerike koji ce se potruditi da ti pomognu kada stignes tamo, bar za prvi period (ova pisma su bas kao sto je Mikle opisao, dakle nije potrebno da budu zvanicno overena, niti da sadrze podatke o primanjima onih koji vas pozivaju; to su obicna pisma, bez ikakve posebne protokolarne forme).
Naravno, ostaje to da morate imati neku adresu u Americi koju dajete u ambasadi i na koju vam stize Green Card (i SSN broj, mislim da su ti Mikle pravilno rekli, to je valjda razlika u odnosu na Meeloshev slucaj, jer je verovatno za vadjenje SSN potrebno imati iste papire kao i za Green Card, pa su verovatno odlucili da nas rese duplih muka, naravno sve ovo ako ste stiklirali da zelite SSN broj na onim formularima iz prvog pisma ), cak i ako uopste ne budete nikad otisli na tu adresu, tj. taj neko ko primi Green Card vam je prosledi postom. Mislim da je ta adresa kljucna, i mozda vaznija od ovih garancija, i kao sto rece neko u prethodnim postovima, to moze biti i sesti prijatelj vaseg komsije, samo ako je spreman da ti ucini tu malu uslugu. Na kraju, ako je neko spreman da ti da adresu, valjda ce se i sloziti da napise jednostavno pismo.