Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne
U Svajcarskoj zene nisu imale pravo glasa do 1979. Meni ova borba za pravo da se legalizuje necija veza pred drzavom lici na jednu od tih prekretnica. A ja se pokusavam i naprezem da ukapiram tu drugu stranu ali mi nesto ne ide, sta kome smetaju brakovi bilo kakvi i izmedju bilo koje dvoje ljudi. A mogu misliti kako je onima u Srbiji/Bosni/Hercegovini/Crnoj Gori/gde kog kod nas sto se vencavaju zbog ocekivanja svoje porodice, neki cak i decu dobiju sa partnerima koje uopste i ne vole samo zato sto moraju da igraju tu drustvenu igru svi smo istog kalupa. A ceo zivot pate i vole sasvim drugu osobu sa kojom ne smeju da zive ni za ruku na ulici da se uhvate.
|
Upravo tako – ne tako davno, kada žene još uvek nisu imale pravo glasa, mnogi političari su se bunili da je rano da se raspravlja o tome da one dobiju pravo glasa, jer država ima mnogo važnijih problema. Ratovi, političke i socijalne krize nisu nestale i da je ovaj argument uvažen, žene do danas ne bi dobile pravo glasa. Ukoliko bi se o svakom napretku ovako razmisljalo, civilizacijski napredak bi bio ozbiljno doveden u pitanje. Ali život znači neprestan napredak, napuštanje starog i dosezanje novog. Ukoliko bi se čekalo da se reše svi problemi da bi se radilo na nekim drugim, pitanje je da li bi se ikad to i dočekalo.
U društvu postoji puno važnih problema na kojima treba raditi
istovremeno. Zbog toga postoje brojne nevladine i vladine organizacije i aktivisti i aktivistkinje koji se bave različitim problemima.
I ja sam pokušao da se stavim u kožu one druge strane, ali nisam uspeo da nađem, niti sam do sada čuo i jedan racionalan ralog protiv izjednačavanja građanskih i ljudskih prava među svim ljudima. Zato mi se čini da razlog leži u neobrazovanju, licemerju i sebičnoj želji da se drugi ljudi slobodno diskriminišu i omalovažavaju. Ali svet oko nas se menja, civilizacijski napredak je nezaustavljiv – samo je pitanje vremena kada će talas promena zapljusnuti i mračni Balkan. Nažalost dok se to ne desi, zbog pritiska i netrpeljivosti okoline, mnogo ljudi tamo neće biti u mogućnosti da vodi ispunjen i slobodan život.