[quote=Sasa99;39003]
Citat:
Prvobitno poslao korisnik noki
Nije mi jasno kad kazes u zavisnosti dali prodje taj test ili ne puste ga na ESL. Dali to znaci da ako ne prodje test nece da ga puste na ESL, ako prodje pustice ga na ESL. Ili svakako ide na ESL. Ili da napisem jednostavnije da bismo se razumeli ako ne prodje test dali moze da ga vrate u prvi razred sto ne bi zeleo. Ili u svakom slucaju ici ce u trecem razredu i poslace ga na ESL. Ajde dosta pisem da te ne zbunim jos vise mada uvek dajes iscrpne odgovore s obzirom da sam citao tvoja iskustva od ranijih godina 
|
E pa ovako,da objasnim.ESL test,je obavezan ,barem u NJ.Svako dete sto dodje u NJ,iz druge drzave,ili je rodjeno u USA ali mu roditelji pricaju drugi jezik osim Engleskog.Sta se desi je da dete na primer resi test iz osnovnog poznavanja jezika,i dobije da kazemo 185 poena od 200 potrebnih da prodje test.Sta se desi dete ide u razred sto je u saglasnosti sa godinama,t.e ako ti je dete u Srbiji bilo 3-ci razred ti se preselis ovde,i dete ti produzi treci razred,sa tim sto ce mu biti umetnuta ESL nastava(koja se odvija izmedju redovnih casova od 9-3:30).Mogu da ti kazem da 90% dece sto su u razredu sa mojim sinom su rodjena ovde,ali im roditelji ne pricaju Engleski,pa ih puste u takav razred da bi dostigli neki solidni nivo poznavanja jezika.Mogu da ti kazem da sam ja jako zadovoljna tim programom,posto omoguci detetu da se ne oseca kao jedino dete sto ne razume tudji jezik.A posle deca su deca,uce brze od nas za kratko,izgubi taj akcenat,sto ga mi imamo,i uklopi se u redovnu nastavu