View Single Post
Staro 29.05.2013, 19:46
DD mak DD mak je offline
Drug član

Datum prijave: 09.05.2013
YU lokacija: Skopje
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik noki Prikaz poruke
Pa da ti kazam pravo,nie kako sto spomnav sme vece dve polni godini vo NJ,ne e idealno,mislam deka bi se preselila vo druga drzava,ali sega zasega ovaa opcija ni e najprakticna.Za rabota toa e relativno,ako ne cekas da go rabotas samo ona sto go imas zavrseno(mislam deka vidov deka si vo masinskata struka)ce najdete rabota mnogu brzo.E sega toa ne e nekoja najplatena rabota,ama za pocetok e podobro vednas da pocnis so rabota,otkolku da se drzis samo do edna struka.Jas prviot mesec rabotev vo picerija,za 8 dolari na sat,pa potoa najdov rabota vo community center kade sto rabotev kako staff(obicen opst rabotnik),za konecno sega da me unapredat vo coordinator of program services-znaci imas sansa i da napreduvas.Od druga strana mojot soprug rabotese kako plockar,pa potoa godina i pol vo medicinski transport,ama se zatvori firmata i sega odi na casovi po vozenje,ce polaga za kamion.Znaci ako ne biras rabota sigurno ce najdes.Ovde ne e kako porano,platite se poniski za razlika od pred nekolku godini,ama mozam da kazam deka daleku e podobro otkolku kaj nas vo Makedonija.Imate vreme napravete plan,i samo napred.
Jas sepak ke bidam kolegijalen, ke pišuvam na bivšiot ni služben, kako bi razbrale site...
Znači, pomenuto je da bi se preselili, promenili državu i slično. Ja znam daa je ogroman broj makedonaca u NJ i jasno je da jedan ide za drugima, ali me ipak zanima koje bi nam mesto preporučio, za miran, porodičan život. Jasno je da je u početku najbolje imati nekog, ali ja bi žrtvovao početak za perspektivu. Kolege, kako vam se čini, koje je najbolje, ili bar po vaama preporučljivo mesto za odlazak sa decom?
Reply With Quote