Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreadnot
Iskustvo iz Milvokija - kada smo dosli nas sin je imao 4.5 godina. Hteli smo da ga upisemo u K4. Odabrali smo kraj koji ima dve jake skole, rentirali stan i otisli u blizu. Tu su nam blago preporucili da je mozda ipak bolje da odemo u drugu skolu jer tamo imaju ESL program, a nas klinja je tek dosao i ne zna ni rec engleskog. Ja sam im se zahvalio na ponudi i, posto sam cuo da je to jako dobra skola, insistirao da ga upisu, pa da probamo. Ako bas ne bude mogao da se uklopi, prebacicemo ga. Ispostavilo se, kao sto smo i ocekivali, da je kao sundjer upio jezik i bez ikakvih problema je pregurao tu i sledecu godinu u obdanistu, da bi sada zavrsavao prvi razred kao jedan od najboljih, ispred dece rodjene ovde, u cisto americkim porodicama, sa engleskim kao jedinim jezikom koji se govori. Da ne pricam da mu je akcenat neuporedivo bolji nego moj ili moje supruge, cak nas ispravlja kada nesto ne kazemo kako treba. Neki nasi prijatelji su slali dete u ESL kada su dosli, on je tada imao nekih 6 ili 7 godina, ali su gledali da ga sto pre prebace na normalno skolovanje. Najbolji nacin da se sto pre prilagodi i ukljuci je da ga sto pre "bacite u vatru". Ipak, tek da s vidi da skola brine, svake godine mu daju testove (kao i svoj drugoj deci kojima roditelji nisu native speaker), da bi proverili kako napreduje u znanju jezika. Vec ove godine je skoro sve parametre pregurao preko granice za svoj uzrast i presao u napredno znanje jezika. Da se malo i hvalim - bio je treci na takmicenju u spelovanju medju svim prvacima u svojoj skoli. Narvno, prvo mesto je osvojio Meksikanac, drugo Indijka, a trece Srbin. Amera ni od korova...
Nemojte nista da brinete, motivisite ga sto vise da uci engleski pre polaska, a tamo ce ga vec situacija naterati. Ja sam malo skeptican prema ESL odeljenjima jer deca prirodno teze da pricaju na svom jeziku kada su u grupi, tako da ce mozda pre nauciti spanski ili kineski nego engleski u takvom odeljenju.
|
Ma to je sve u redu,sto kazes da treba sto pre da se baci dete u vatru,kad je dete manje i tek pocinje sa skolom.Ja imam dvoje,mali je imao samo 3 i po godine kad smo stigli,ja pocela da radim u privatnoj skoli i upisem ga a on bez problema od prvog dana poceo da prica sa drugom decom.Teze je kad je dete starije.Moj stariji sin je imao 8 i po i u Makedoniji je tamam zavrsio 2-gi razred,mene su svaki dan zvali iz njegove skole,posto je plakao puno svaki dan.Nova skola,novi drugovi i tudji jezik-ja sam ipak previse meka da bi ga samo tako bacila i ostavila da se muci,nakon svega dosli smo ovde za bolji zivot,i ne bih volela na samom pocetku da on zamrzi jezik i to sto smo se preselili u drugu drzavu.Savetovali su me iz skole da on fino lepo krene u ESL,i ko sto sam vec spomenula,on za ove dve godine usavrsio jezik,cak je dobio i diplomu za best improved student,i u septembru pocinje sa obicnom engleskom nastavom.Sta sam primetila kod njega je da ne samo sto je usavrsio jezik,i prica bez akcenta,vec je i pun samouverenja,ni traga od onog uplasenog,placljivog decaka.Zato i mislim da sam uradila pravu stvar - nisam se protivrecila,vec sam ga pustila na ESL nastavu.