Citat:
Prvobitno poslao korisnik Green2014
dmi, molim te za jos par informacija. Na kom si univerzitetu? Da li si financial aid dobila u vidu kredita ili bez obaveze vracanja? Gde si je zatrazila i u kom procentu su ti odobrili u odnosu na godisnju skolarinu? Hvala unapred! 
|
Financial aid sam dobila od drzave, a trazila sam ga ovde
http://www.fafsa.ed.gov/
Ono sto je bitno jeste da skola koju upisujes daje mogucnost da se finansiras putem FAFSE, to treba odmah proveriti. Ja sam na WALDEN university,College of Social and Behavioral Sciences, School of Psychology, Master of Science.
Odobrili su mi za obe godine maximalan iznos, koji je po godini iznosito $20,500 s tim sto sam ja uzela samo onoliko koliko mi je trebalo za skolarinu nisam uzela pun iznos. Interest mi je 6.8% i prva godina mi je bio subsidized loan (nema kamate dok ne krenem da ga otplacujem) ali to su ukinuli prosle godine u junu (2012) tako da su sad svi zajmovi za graduate studies unsubsidized (kamata krece da se odmah akumulira i ako je ne placas svakog meseca onda se dodaje na glavnicu). nakon sto diplomiram, postoji period od 6 meseci koji se racuna kao grace period i onda krecem da otplacujem zajam.
Kamata mi je fiksna i iako je poprilicno velika, ja nisam imala herca da se kockam sa privatnim zajmovima kod kojih kamata varira. Ovako postoji sansa da ako u nekom trenutku uspem da dobijem drzavni posao (sto nije nemoguce nakon nekog vremena kad stekmen malo radnog iskustva) da trazim da mi se otpise dug. Postoji vremenski rok koji si obavezan da radis u drzavnoj sluzbi da bi mogao da trazis otpis duga. Nisam se detaljno jos time bavila. Ja zelim da nastavim i PhD jer u Kaliforniji ne mogu da dobijem licencu ako imam samo MS, ali trenutno ne vidim nacina odakle bih to mogla da finansiram s obzirom da kosta ko svetog petra kajgana.
Sve vreme dok sam studirala (znaci prethodne dve godine) sam non stop slala za raznorazne skolarine (nepovratne) i nisam ni jednu uspela da dobijem na zalost.
Ako te jos nesto interesuje slobodno pitaj.
Sta hoces da upises?