View Single Post
Staro 11.09.2013, 19:27
loreley loreley je offline
Drug član

Datum prijave: 04.09.2013
Nepromenjeno Country of eligibility i pasos - prijava na DV

Pozdrav svim forumasima!

Procitala sam velik deo foruma i pronasla mnogo korisnih informacija, na kojima se ovom prilikom zahvaljujem svim clanovima.

Kada je u pitanju popunjavanje prijave za DV, iz procitanih postova sam razumela da se aplicira na osnovu drzave rodjenja, a da je moguce aplicirati na osnovu druge drzave (drzave supruznika ili roditelja) jedino ako drzava rodjenja nije na listi podobnih (ukoliko jeste, to onda nije moguce?). Takodje sam razumela da to ne znaci da je neophodno, ukoliko smo izvuceni, intervju obaviti u toj istoj drzavi (rodjenja) nego je to moguce uciniti u drzavi u kojoj trenutno zivimo i cije dravljanstvo imamo.
Ako sam nesto pogresno razumela, molim da me ispravite.

Ono sto nisam nigde pronasla jeste podatak o tome da li se u tom slucaju na intervju odlazi sa pasosem drzave rodjenja ili drzave u kojoj zivimo i ciji pasos zapravo i koristimo. Odnosno, da li osoba koja je izvucena na lutriji mora da ima pasos drzave na osnovu koje je aplicirala za lutriju ili ne?

Nedoumica je, naravno, izazvana raspadom SFRJ i cinjenicom da su drzava rodjenja i ona u kojoj veci deo zivota zivimo i radimo (i ciji pasos koristimo) sada razlicite drzave.

Unapred zahvaljujem na odgovorima. :)