Citat:
Prvobitno poslao korisnik shljivovica
ma znam da, ali ono sto sam htjela reci je da ti nije palo s neba, da si ju dobila na racun svojih sposobnosti a mozda nije lose ispitati i druge opcije a ne se samo drzati h1b jer se sve teze dobija. iskreno, mislim da si ti konkretno sa svojim postignucima mogla komotno traziti direkt eb1a (ili mozda cak lakse eb2 zelenu kartu obzirom da si imala poslodavca),ako nista drugo nakon sto si godinu dana bila na h1b.
naravno da ne bih htjela da mislite kako popujem, stvarno svakome zelim srecu od srca i da sve prode najbrze,najbezbolnije i najjeftinije, zato i kazem kako mozda nije lose ispitati i neke druge opcije....
|
Mogu tek u decembru EB1, uslov je da bude minimum tri godine nakon doktoriranja. A rade mi EB2... Samo sto ona jako duze traje. Evo cekam Department of Labor od januara, prvo Prevailing Wage pa PERM. Kontam ako budu odugovlacili i posle decembra da pitam da me prijave kao EB1. Samo sto za to moras da nadjes 6 do 10 pisama preporuke drzavljanina koji jamce da si "extraordinary". Meni je ovo druga H1B, menjala sam posao. A bila sam na OPT-u godinu dana...
Za doktore nauka postoji i opciaj koja se zove
National Interest Waiver, to se prijavis sam i sam finansiras. U principu je slicna kao EB1 i isto treba 6 do 10 pisama preporuke. Ali se znatno brze odlucuje da li je neko dobija.
Mada cula sam da je za nas u STEM-u (tehnicke i prirodne nauke) malo sve to drugacije nego za nekog ko je npr drustvenjak (liberal arts)...