Tema: Obamacare
View Single Post
Staro 11.12.2013, 20:54
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Dzordz Prikaz poruke
Ja sam racunao oko $1.477 Blue Shield/Blue Cross u CA sa cetvoroclanu porodicu sa maksimalnom pokrivenoscu i max out of pocket yearly ako se secam $8.000. Tu je i stavka 10% ucesca u hospitalizaciji i kako su dugorocne bolesti i ne znam ti ja sta sa zvezdicom

Za vas vec u USA da li to znaci da u slucaju ne daj boze pu pu pu hemoterapije, operacija i slicno gde se zahteva dugorocni oporavak oni ipak mogu da naplate vise od tih $14.000?

Mislim ako je sve pokriveno sa ovih $1.477 a firma plati >50% onda to i nije tako skupo, nije ni u Evropi bas manje od toga.

Edit: Popravio cifre
Uh, ovde imamo opasnu zabunu Ovo je, hajde da kazemo tako, ocekivano od svih koji ne zive ovde vec (kad malo bolje razmislim i to treba da se ogranici na one koji zive ovde malo duze).

Takozvano Obamacare osiguranje i osiguranje ponudjeno od strane poslodavca prilicno nemaju veze jedno sa drugim.

Ako poslodavac ponudi osiguranje preko kompanije, obicno zaposleni imaju izbor izmedju HMO (health maintenance organizations) i PPO (preferred provider organizations) i to je to. Dental osiguranje je obicno samo jedna opcija i to uglavnom PPO. Cenu i vrstu osiguranja pregovara poslodavac. Kompanije mogu da se odluce da deo troskova prebace na zaposlene, to je takozvani insurance contribution. Ako poslodavac pokriva celokupne troskove osiguranja ili ako je deo koji pokriva zaposleni manji od 7.5% ukupnih godisnjih prihoda, onda ta osoba nije kvalifikovana za Obamacare osiguranje (to su ovi bronze i ostali nivoi) jer se ponudjeno osiguranje tretira kao "affordable".

Tu onda dolazimo do osoba koje zavise od vas, odnosno dependents. Kompanije nude i to osiguranje, ali tu postoji nekoliko bitnih stavki: cena osiguranja za zaposlenog i za njegovu porodicu nije ista. Ako je cena za zaposlenog recimo $350.00, cena za suprugu ili decu moze da bude i do 80% veca (to ne zavisi od firme vec osiguravajuce kompanije). Ukoliko je kompanija velika (citaj preko 5,000 zaposlenih), onda je moguce da pokriva i osiguranje za clanove porodice. Ako je firma manja, onda je verovatno da ce traziti od zaposlenog da pokrije samo razliku (znaci od $350 pa koja god da je cena), ili celokupne troskove.

Ako je to slucaj, znaci da firma pokriva 100% zaposlenog ali ne i porodicu, pa je onda taj deo veci od 7.5% ukupnih prihoda, onda su clanovi porodice kvalifikovani za Obamacare.

Da ponovim, kad se uradi kalkulacija na osnovu prihoda, moze da ispadne da je imigrant kvalifikovan da drzava pokrije 100% osiguranja, ali imajte u vizu da prema federalnom zakonu ovo pripada pod "public charge" i imigranti nisu kvalifikovani za Medicare benefits prvih 5 godina iako uplacuju svakog meseca u fond od svoje plate.

Eto tako. Znaci ne mozes da uzmes ove planove i da kazes "pokrice mi firma deo", jer to nema veze jedno sa drugim. Male firme mogu da apliciraju za Business programe u okviru Obamacare ali to opet nema veze sa zaposlenima. Sto se korisnika Foruma tice, ako apliciras za Obamacare onda je to individualno, a ako ti firma ponudi osiguranje onda to nema veze sa ovim gore napisano (vec sa drugim temama na Forumu).
Reply With Quote