Tema: Obamacare
View Single Post
Staro 23.12.2013, 09:59
zvercica's Avatar
zvercica zvercica je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.08.2009
US lokacija: Seattle od 04.09
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Mi smo se prijavili za health insurance i evo kako to izgleda u nasem slucaju:

U drzavi Washington sve se desava na jednom mestu, tj www.wahealthplanfinder.org. Ovo je zvanična i jedina strana gde se moze aplicirati za zdravstveno osiguranje. Prvo se otvori nalog, a onda se popunavaju podaci koji se odnose na članove porodice (ime prezime, godine, da li ima nekih zdravstvenih problema ili specijalnih potreba, osnova za boravak u USA, primanja, troskovi i sl... Nakon toga se otvara stranica sa svim insurance agencijama, health planovima i detaljima samih planova (monthly premium, annual deductable, co-pay, sta pokriva, sta ne pokriva...). Dalje bi trebalo da postoji link za apliciranje ali ja ni iz hiljaditog pokusaja nisam uspela.
Ono sto sam nasla je lista brokera i lista navigatora. Brokeri su licencirana lica koji umesto vas mogu popuniti aplikaciju i pri tom vam u odnosu na vasa primanja, troskove, zdravstvene potrebe predloziti koji plan da izaberete. Navigatori su takodje nesto slicno kao brokeri, ali za razliku od brokera koji rade samostalno i nalaćuju fee od insurance agencija, rade za drzavu i to za platu. Pozvala sam prvo navigatora i kad sam dobila neku stariju gospodju koja mi je pre nekoliko meseci pomogla da popunim aplikaciju za decu i pri tom je to uradila iz desetak iteracija zaboravivši da popuni ovaj ili onaj obrazac, rekla neka hvala i pozvala brokera.
Javio se neki g-din, i sve smo zavrsili preko telefona.
Mi smo izabrali Premera Blue Cross Shield, silver plan, gde je fiksni iznos prilikom svake posete doktoru 10 dolara, co-pay je 30%, annual deductable 1000 dolara i maximum out of pocket 11000. Monthly premium je 168 za supruga i mene a deca već imaju besplano i sve im je pokriveno, tj za njih bukvalno nista ne placamo. Mladja ćerka ima problema sa karijesom i već smo zakazali intervenciju gde će joj odjednom uz totalnu anesteziju popraviti cirkularni karijes na prednjim zubicima i jos jedan zub sa velikim karijesom i rekli su mi da me to nista nece kostati.

Montly premium je za ovaj plan za mene i supruga je 474 dolara, ali pošto su nama primanja niska, imamo popust tako da plaćamo 168. Kako se primanja budu povećavala tako bi trebalo i premium da raste.

Bilo bi lepo kad bi mogli da čujemo jos primera pa da eventualno uporedimo
04.04. - Intervju
29.04 - Dopuna dokumenata
10.05 - Pozeleneli skroz naskroz
04.09 - Departure day
Reply With Quote