Citat:
Prvobitno poslao korisnik zvercica
Hajde da ja probam da objasnim pojmove.
Monthly premium - mesecni iznos koji se placa na ime osiguranja
Copay - fiksni iznos koji se placa direktno health care provider-u, npr poseta doktoru, podizanje recepta i sl... Copay ne ulazi u annual deductable.
Annual deductable - iznos koji se placa pre nego sto insurance kompanija pocne da placa zdravstvene racune
Coinsurance - obicno se izrazava u procentima. Kada se dostigne annual deductable, osiguranje pocinje da placa racune i to samo odredjeni procenat. Coinsurance se moze razlikovati za in-network providere i out-of-network providere.
Coinsurance maximum - Kada se dostigne maximum coinsurance, osiguravajuca kompanija dalje placa sve.
Posto sad ovo nista jasnije ne izgleda evo jedan primer:
Monthly premim $300, annual deductable $2500, $30copay, 30%coinsurance and $7500 coinsurance maximum i pod pretpostavkom da se koriste usluge samo in-networ doktora.
Svakog meseca se placa $300 dolara.
U slucaju da je potrebna jedna preventivna poseta doktoru, osiguranje pokriva 100% troskova, ali se svakako placa $30 i to ne ulazi u annual deductable.
U slucaju povrede ili nekog hronicnog oboljenja pretpostavimo da su ukupni troskovi na kraju godine $4800:
$2500 od $4800 je annual deductable
$4800-$2500=$2300
Na $2300 se obracunava 30% coinsurance, tako da osiguranje pokriva 70% i to je u nasem slucaju $1610 a mi 690.
$2500 + $690=$3100 je ukupni iznos koji se placa na kraju godine.
Dakle jos jednom: $300 svakog meseca, $30 svakom doktoru i $3100 na ime troskova lecenja.
U slucaju neceg ozbiljnijeg gde je ukupan racun za jednu godinu $90 000. Annual deductable je $2500 a coinsurance maximum je $7500, sto je ukupno $10000 i to je ukupan trosak, ostalo pokriva osiguranje.
Eto, nadam se da sad izgleda jasnije. Moj utisak je da se u slucaju sitnijih intervencija izdvaja prilicno dosta. Medjutim ako se desi nesto ozbiljnije postoji limit do kojeg se novac izdvaja a ostalo pokriva osiguranje, tako da to daje nekakav osecaj sigurnosti. Sa druge strane ako se setim da smo u Srbiji "kao" imali osiguranje za koje smo moj suprug i ja izdvajali oko 70.000 i da smo za svaku posetu, intervenciju morali izdvojiti po minimum 100 evra, traziti veze da uopste nadjemo doktora, kupovati cokolade, kafe, i kad ne uspemo na kraju placati privatne lekare...Rekla bih da je ipak jeftinije i to prilicno a sama usluga apsolutno neuporediva.
|
Jel ovo na kraju pokusavas da sebe slazes da je isto osiguranje u srbiji i obama care?
tesko...
ovo je zaglupljivanje i legalna pljacka nacije
ako mislite da ste shvatili obamacare varate se, i on ga nije shvatio jer ga nije on ni pisao,a i taj sto ga pisao trebao ga je staviti na 5000 stranica ne na 1000 i koju vise.
Zasto mora biti toliko komplikovano?da bi se narod lakse manipulisao
ovo je sve BS
u srbiji je lose a ovo ovde je ponizavajuce ,da provedes 3-5 sati cekajuci u ER