View Single Post
Staro 27.12.2013, 11:52
via's Avatar
via via je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.05.2013
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: RS, BiH
Nepromenjeno

Ja bih samo da se nadovežem na temu IELTS-a. Naime ja sam isti polagala u Sarajevu prije godinu dana, dok nam je još Kanada bila u opticaju. Bilo je nekoliko osoba iz Hrvatske, a i osoblje BC-a kaže da često imaju kandidate iz drugih država. Možda se ne bih složila da je kriterijum niži, svi oni rade po istim kriterijumima. Ja bih rekla da je osoblje BC-a u Sarajevu puno pristupačnije i sa većom željom da pomognu, ne u smislu da pomažu na samom ispitu, znamo da to nije dozvoljeno, ali nije sve baš strogo posloženo, predavači nisu nepristupačni i sl. Ja sam polagala samo u SA, pa ne mogu uporediti, ali takve informacije sam nalazila na forumima kad sam se spremala za polaganje, jer sam i sama vagala između ZG i SA.

Primjerice, kad smo završili L/W/R part i čekali da jedno po jedno uđemo na S part djevojka iz BC-a je cijelo vrijeme sjedila sa nama i pričala na temu šta se očekuje od nas, uopšteno kako da formulišemo odgovore, da se ne ocjenjuje ono što pričamo, već kako pričamo i da se potrudimo da samo što više kažemo, pa neka neobavezna priča uopšte o IELTS-u, zašto postoje razlike u cijeni od države do države i moram priznati da sve to indirekto pomogne, doslovce nas je opustila svojoj pričom.

Također, znate da vas na stolovima čeka vaše ime i prezime i svima je određeno gdje sjede. Taj dan je padala jaka kiša, a mene je zapalo mjesto u zadnjoj klupi kraj prozora, kiša neprekidno pada na lim, nemogući uslovi za L part. Pošto se jedna djevojka iz prve klupe do zida nije pojavila (da napomenem i da je djevojka iz BC-a sačekala 5-10min, za slučaj de se ipak pojavi) zamolila sam da sjednem na njezino mjesto i nije bio problem. Ispostavilo se da je ta djevojka zakasnila jer je otišla na adresu BC-a, a polaganje se organizuje u prostorijama jedne škole. Ona je nakon što smo mi završili sama uz prisustvo predavača odradila L/W/R part. Znači, hoće da izađu u susret, naravno u skladu sa pravilima, mislim da ih to najviše razlikuje. Opet kažem, ne mogu da upoređujem, ali su ljudi koji su polagali na više mjesta zadovoljni načinom na koji se to radi u SA. Dakle, Morning Star, ako budeš ponovo polagala IELTS ja bih ti preporučila Sarajevo. U svakom slučaju sretno u nastojanjima da ostvariš želje.

22.10.2012. prijava za DV-2014
01.05.2013. izvučeni
21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky
29.05.2013. koverta stigla u Kentucky
08.11.2013. Intervju - vize odobrene
31.03.2014. Landed in Chicago

Last edited by via; 27.12.2013 at 11:59.
Reply With Quote