Citat:
Prvobitno poslao korisnik noki
Ja se u potpunosti slazem sa "chicagopn".Svaka cast izuzetcima ali vecina doktora za nista ne valja.Muz mi se razboleo prosle godine,dobio zapusenje vena.Ajde sto smo platili citavo bogatstvo (niko ne stedi pare kad je zdravlje u pitanju),vec posle 6 mesecne terapije na antikoagulantima,nisu proverili nista(niti Ultrazvuk-sto je normalan postupak da se proveri zapusenje,niti X-ray a rekli mu da prekine sa medikamentima.Kad je moj suprug pitao kako ce da zna dali je zapusenje jos uvek prisutno ili da je sad zdrav-oni mu kazu pa ako oped imas problema vidimo se oped??????? 
Isto tako mali od moje sestre proslog meseca imao prelom u ruci,moja sestra uspaniceno pozove kucnog doktora on joj kaze ne mogu vise pacijenta da primim za danas idi u hitnu sluzbu.I jos mogu da nabrajam slicnih situacija...U Americi smo vecinom nas zato sto smo hteli da dobijemo nesto vise od onog sto su nase zemlje mogle da nam pruze-na zalost zdravstvo nije jedno od tih stvari.
Najgore od svega je da cak i ako imas dovoljno para da kupis najbolji plan,ne svako moze da razume ove njihove strucne pojmove.Treba da procitas svaku klauzulu da bi znao sta ce to osiguranje da ti pokrije.
|
Ovde ti dosta stvari zavisi od tebe. Treba da se zna gde je Urgent Care koji ti je u mrezi, jer stvarno kod svog lekara ides samo kad imas unapred zakazano, za neke hronicnije stvari i godisnje preglede. Ja kad god je nesto hitno i akutno lepo odem u Urgent Care, cekam kao kod nas, kad stignem na red, ko kad naidje, ali znam da ce me primiti istog dana. A cena je ista. Ako treba da idem posle 20 h, znam gde treba da idem, sto za mene, sto za dete. Jeste da je to 5 x skuplje (150 $) ali bar znam gde da idem.
U Srbiji sam zivela neko vreme bez osiguranja, kad sam diplomirala jer me jos nisu stavili odmah na platni spisak ("volontirala" sam prvo pola godine jer tako to ide na mnogim radnim mestima kod nas, cekaju se konkursi i Godoi raznorazni). I bukvalno je tako i ovde, uzimas stvar u svoje ruke i zoves i zakazujes direktno kao kod nas kod specijaliste. Ako u Srbiji nemas zdravstveno ides kod privatnika direkt i to gde god hoces, samo zoves i zakazes. Tako i ovde. Sta god da ti stvarno fali, uzmes telefon, okrenes i zoves specijalistu. Ovi opste prakse sto ih zovu Primary Physician ili Family Doctor su cini mi se tu samo za neke hronicne stvari, i da ti daju ono sto ti je dzabe od preventivnih mera. A ako je nesto ozbiljno, cini mi se da je pre nesto na samoinicijativu i na oruk metod kao i kod nas ako se oslanjas na privatnike. Mnogo vise treba da si retroaktivan kao pacijent.
Dakle - ispitajte sta i koliko vas kosta da idete u Urgent Care, neke moje kolege sa posla sto zive preko 20 godina (stranog porekla) nisu ni znale da je ista cena kad se ide tamo (ja sam saznala posle brdo poziva sto mog doktora sto mog osiguravajuceg drustva). Jednostavno pitanje sam im postavila: "Sta ako sam npr stvarno bolesna i da moram da bas danas idem kod lekara, gde da idem, ako vi nemate mesta za mene taj dan?". Odgovor je bio: "Pa idi u Urgent Care".