Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan
Vuxanne, zaboravljas jednu vaznu cinjenicu. Ovaj forum nije "University" forum i clanovi nisu tvoji studenti kojima predajes i pripovedas nego ljudi koji su interaktivni. Nije sve u monolozima. Ti jesi strucnjak za iste, neko drugi voli da funkcionise forumski - dakle daje svoje vidjenje i misljenje stvari, suprotstavlja se, podrzava, itd, itd... Ima ovde dosta ljudi koji su skolovaniji i od tebe i od mene. Ima i onih sa ohoho vise iskustva po dosta kriterijuma. Stoga, nema potrebe da glumis uvredjenu velicinu. Neko se suprotstavi tvom pogledu na svet i ti odmah u vatru. Ljudi imaju razlicita misljenja, stavove, ti bi kao americki profesor to trebala da znas odavno.
Nego, da se mi vratimo na H1B. Kad vec ovoliko pises po svim mogucim temama sto lepo ljudima koji zele da dodju na H1B ne das praktican savet. Konkretnu informaciju. Ime kompanija za koje znas da angazuju stranu skolovanu radnu snagu, kontakte, mail adrese, pojasnis proces, das neke smernice koje ce nekome biti od pomoci. Radis na univerzitetu - dakle imas mogucnost da licno doprineses ljudima koji hoce da se izvuku iz Srbije u "beloj" zoni (na kojoj inistiras - postujem).
Zivis u novom gradu, ne vidim nigde da si opisala kako tamo izgleda, kakvo je stanje na terenu, gde je najbolje traziti stan, sta bi preporucila novom imigrantu ako se odluci za tvoj grad. To su informacije koje se ovde traze.
|
A ti meni sad ne drzis predavanje? How, yes, no. Sta ja ima da zaboravljam? Pa ovo je forum na kome se cesto desi ovako nesto, neko o necemu pise, i onda uskoce drugi koji nemaju pojma kako je biti u tudjoj kozi i u tudjoj situaciji, sa drugacijim poimanjem zivotnim vrednosti. Ti si dosao preko tvoje varijante koju ja nikad ne bi iskoristila, a Sima preko zelene lutrije (koja mene nije izvukla). I ne date obojica za pravo da uopste ne razmisljam kao vas dvojica. To je apsolutno moje pravo. Sta tu nije jasno, i dalje vas ne kapiram. Uopste me ne zanima ko je vise skolovan (i to da imamo sad neke akademike na forumu, sta li), tudja iskustva citam, svoja pisem. A zivim po svojim, a ne tudjim kriterijumima. To je po meni cisto stvar unutrasnje slobode.
Za to kako se ovde dolazi preko H1B vize ja nisam kompetentna i nemam nameru da delim savete o necemu o cemu se ne razumem. Ja da dajem kontakte, mail adrese, objasnjavam proces, dam smernice... Odkud ja da to sve radim, ja tako ovde nisam dosla. Niti radim za neku kompaniju niti imam pojma kako se to zavrsava. Postoje oni koji su o tome vec pisali, ima tema o tome. Nema sta da se vracas na H1B, imaju druge teme za tu vrstu vize, ova je za proces dobijanja zelene karte preko posla.
Nisam ovde dosla kao novi emigrant i stvarno ne znam kako je doci ovde bez prethodno rezervisanog stana i bez ugovorenog posla. Ko to zna nek pise. Ja sam ovu temu otvorila da objasnim kako je doci do zelene karte preko posla.