View Single Post
Staro 13.01.2014, 00:29
monikami monikami je offline
Član

Datum prijave: 09.01.2014
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
Kao neko ko je zamalo otisao u Norvesku, mene interesuje sta tebe tacno tamo sprecava da napredujes. Koliko sam razumeo ti si tamo hjelpeplaier - sto je ovde CNA. Imaj u vidu jako bitno cinjenicu. Tvoje zanimenje je u Norge placeno skoro isto kao ovde LPN, a ne radis sa 1-5 pacijenata nego u proseku 15. Dakle, workload i plata CNA u USA je klasican primer teske fizikalije za jako mali novac.

Licno, da sam na tvom mestu, ja bih u Norveskoj zavrsio za sykeplaier-a i onda lepo radio nostrifikaciju i isao na EB GC. Jedino tako mozes i muza da dovedes. Ti da dolazis na F1, a muza da dovlacis na F2... Iskreno, pokajala bi se jako brzo... To em kosta, em sa LPN do GC preko posla se ne dolazi...

Iscitaj temu "Potreban savet u vezi US vize". Tamo je ispisano sve sto te interesuje.
U mom slucaju najveci problem je jezik. U Oslu jako malo ljudi hoce samnom da prica na norveskom. Cim vide da se malo mucim odmah okrenu engleski. Ali zato kada trazis posao norveski ili nista drugo. Plus jako su neiskreni na sto ja nisam navikla. Lazu te i mazu te super si, super ti ide, evo samo sto te nismo zaposlili i posle nista. Inace cini mi se da su dosta lenji i neradni. Odatle proizlazi i neodgovornost, cesto umeju sluzbenici da zeznu nesto sa papirima i kazu samo Izvini. A ti dok cekas neki dokument svaki dan te kosta papreno. A tek cekanje, to je druga prica. Sve sporo i sve u fazonu ima se vremena. Meni je prosto smesno kada vidim ovde da neko pise da je 30 dolara mnogo. Oko skolovanja, morala bi da polazen Bergens test sto je akademski nivo (i ljudi koji ovde rade spremaju ga oko godinu dana od trenutka kada se zaposle) a drugo su takozvane opste studie kompetanse. Nisam sigurna da li ce mi priznati matematiku i hemiju iz srednje (ovde stojim bolje od med. tehnicara iz Srbije zbog zubotehnicke). I to je tri godine studiranja. Ja sada imam 26 pa ti proracunja kada cu ja to upisati i kada cu zavrsiti. Inace koliko god da je dobro placen posao helsefagarbajdera tesko da ces mnogo napredovati i dalje ti trebaju dve plate za zivot. Mora u racunicu da se stave i mogucnosti za muza (ne priznaje skole, vozacke i ostalo).
Druga mogucnost koja nam pala na pamet je da probamo na radnu vizu sto je jos manje verovatna nego ova prva. Moj muz inace ima Slovenacki pasos i mogao bi da dodje tamo na tri meseca pa da proba da nadje posao ali da li ce neko hteti za njega da garantuje....
Hvala na savetima bacam se na iscitavanje pa videcu dokle cu stici.
Reply With Quote